Echipa operativă a Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole, din cadrul Aparatului central a Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), în comun cu colegii din subdiviziunea teritorială de mediu a raionului Leova, au desfășurat două razii în districtele de centru și sud a Republicii, în vederea contracarării braconajului cinegetic, piscicol și depistării altor încălcări ale legislației de mediu.
Urmare a inspectării și verificărilor efectuate s-au întocmit douăzeci procese-verbale contravenționale cu aplicarea unor amenzi în sumă totală de – 19 950,00 lei, prejudiciile calculate și înaintate spre recuperare constitue suma de – 11 545,00 lei, fiind ridicată o plasă monofilament (unealtă interzisă pentru pescuit). Astfel, în rezultatul controlului activităților vânătorești, pe numele a șapte membrii ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, pentru comiterea acțiunilor de braconaj cinegetic și încălcarea regulilor de securitate la vânătoare, s-au întocmit procese-verbale contravenționale în baza art. 128 alin. (1) și alin. (2) din codul Contravențional, cu aplicarea fiecăruia a unei amenzi în mărime de 30 u.c. – (1 500,00 lei).
Pentru încălcarea regililor de protecție a resurselor piscicole și a regulilor de pescuit, patru persoane care pescuiau în râurile transfrontaliere în lipsa permisului de pescuit, le-au fost întocmite procese-verbale contravenționale în baza art. 114 alin. (1) din codul Contravențional, fiind sancționate cu amenzi a câte 600,00 lei, iar alte trei persoane care prin utilizarea uneltelor interzise (cu o plasă monofilament), în râul Nistru au capturat un pește de specie valoroasă babușcă pontică, pe lîngă faptul sancționării cu amendă, au fost obligați să restituie resurselor biologice piscicole pagubele cauzate în sumă de 5 045,00 lei.
Pentru încălcarea modului stabilit de transportare a produselor lemnoase și recoltarea neautorizată a masei lemnoase, în temeiul art. 142 alin. (1) al Codului Contravențional, cinci persoane delincvente au fost supuse sancțiunilor contravenționale a câte 18 u.c. – (900,00 lei), fiind impuși să restituie și prejudiciile cauzate resurselor forestiere în suma totală de – 6 500,00 lei.
În aceiași perioadă, în baza art. 154 alin. (1) din Codul Contravențional, a mai fost fost sancționat un locuitor al capitalei, care în detrimentul interdicțiilor prevăzute de legislația de mediu, a admis incendierea resturilor vegetale în extravilanul satului Pîrîta, raionul Dubăsari.