Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Bălți fac schimb de informații la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză, echipamente performante cu care au fost dotate de Ministerul Sănătății, în 2022, și de care instituțiile nu dispuneau anterior.
Astăzi a fost prezentat procesul de interconectare, în cadrul unui eveniment, organizat în contextul marcării, la 4 februarie, a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.
Rezultatele investigației imagistice, generate de aparatele de mamografie, sunt stocate pe platforma guvernamentală MCloud de unde pot fi accesate de ambele instituții medicale. Prin facilitarea schimbului de informații, medicii imagiști din aceste spitale au posibilitatea să interpreteze în comun imaginile radiologice pentru stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului.
De asemenea, având în vedere că rezultatele examenelor mamografice, pe care le realizează femeile, sunt arhivate, pot fi revăzute oricând de medici, pentru a urmări evoluția maladiei, eficiența tratamentului, etc.
În practică, îndată după efectuarea mamografiei, medicul imagist primește la computerul de la stația de lucru imaginea radiologică pe care o transmite în sistem, fiind recepționată de medicul din cealaltă instituție, având posibilitate să se consulte referitor la rezultat și diagnostic. Instalațiile digitale de mamografie cu tomosinteză permit determinarea timpurie a formațiunilor cancerogene, chiar și de dimensiuni mici.
La fel, prin această metodă avansată de examinare pot fi depistate tumorile multiple de sân, totodată poate fi determinată cu o precizie sporită dimensiunea, forma și localizarea maladiei.
Cancerul mamar fiind depistat în stadii incipiente poate fi tratat.
Menționăm că, una dintre principalele priorități ale Ministerului Sănătății este implementarea tehnicilor noi de diagnostic oncologic, lucru care este posibil a fi realizat prin modernizarea instituțiilor medicale care oferă servicii pacienților oncologici.