Interviu cu Mihail Sclifos, primarul orașului Criuleni
Domnule Sclifos, cum a fost anul 2022 pentru dumneavoastră în calitate de primar al orașului Criuleni?
Un an greu, marcat de crize și situații complicate, dar în care am reușit să continuăm să facem lucruri bune pentru orașul Criuleni și locuitorii acestuia. Anume în 2022 am reușit să implementăm mai multe proiecte necesare, probabil cel mai așteptat fiind reconstrucția Bulevardului pietonal Biruința – un proiect început de mulți ani și care cu adevărat schimbă fața orașului. În februarie 2022, cu votul unanim al consilierilor orașului Criuleni, a fost aprobată alocarea a 3,6 mln. lei pentru lucrările de reconstrucție a bulevardului. În termeni restrânși, dar cu multă responsabilitate, a fost lansată licitația, selectat antreprenorul și executate lucrările, astfel că din toamnă locuitorii orașului beneficiază de un bulevard modern, bine reparat. În acest sens aduc sincere mulțumiri tuturor celor implicați: antreprenorului Structural Construct SRL, arhitectului raionului Criuleni, Veaceslav Vatamaniuc, muncitorilor și tuturor persoanelor care au contribuit. Împreună am realizat un proiect extrem de important pentru oraș!
Criuleni este un exemplu la capitolul gestionarea deșeurilor. De ce v-ați dorit să fie implementat un asemenea proiect?
Da, pot să vă spun ca a fost un vis de-al meu ca la Criuleni deșeurile să fie sortate, așa ca în Europa, unde ne dorim toți sa ajungem. Împreuna cu partenerii noștri, SLOVAK AID, CARITAS CEHIA, FCPS, Ambasada Slovaciei, am reșnit modernizarea și construcția a 11 platforme pentru colectarea deșeurilor. A fost aplicat sistemul de selectare a deșeurilor, prin procurarea a 100 de containere pentru diferite tipuri de deșeuri; autospeciala; renovarea unei boxe pentru selectarea deșeurilor, presa pentru plastic, carton. La fel pentru amenajarea orașului, de către CARITAS CEHIA au fost donate doua tocătoare. Suntem foarte recunoscători partenerilor care au contribuit considerabil la realizarea acestui proiect. Pot sa va mai spun ca locuitorii orașului Criuleni sunt din ce în ce mai responsabili la capitolul colectarea de deșeuri și mă bucur ca împreuna facem orașul mai curat, trăind într-un mediu mai responsabil.
Știm că ați reușit să achiziționați tehnică nouă pentru gospodărire. Cum a fost posibil?
Mi-am dorit mult sa avem tehnica modernă în dotare, astfel sa fim eficienți în administrarea orașului. Grație unui proiect înaintat către AIPA, am obținut finanțare de aproximativ 1 milion de lei pentru procurarea tehnicii de amenajare și anume: mașina pentru gazon, tractor multifuncțional dotat cu remorca, lama pentru deszăpezire, matura pentru salubrizare, încărcător frontal. Aceasta tehnica va contribui la întreținerea spațiilor verzi, a curățeniei și la amenajarea orașului.
Ați aplicat și la Programul „Satul european”?
Desigur. Noi, cei de la Primăria Criuleni, nu ratăm oportunitățile și aplicăm în speranța că vom obține noi proiecte pentru oraș. Astfel, în cadrul Programului „Satul european”, finanțat de către FNDR, Primăria or. Criuleni a înaintat proiectul de reconstrucție a apeductului microraionului nr. 2 și a câștigat finanțe în sumă de aproximativ 7 milioane lei. Suntem mândri ca am fost selectați și astfel vom implementa încă un proiect necesar orașului și nemijlocit locuitorilor din microraionul nr. 2. De altfel, prin implicarea locuitorilor orașului, au fost realizate 13 microproiecte finanțate în parteneriat cu Primăria or. Criuleni. În cadrul acestora, au fost amenajate terenuri de joacă, porțiuni de apeduct și rețele de canalizare, pavilioane ale instituțiilor preșcolare. Suntem o comunitate unită, bine organizată și implicată. Mă bucur ca pot miza pe susținerea locuitorilor din Criuleni și a celor două sate pe care le avem în administrare.
Cu ce impedimente v-ați confruntat în funcția de primar?
Eu nu pot să zic că mă confrunt cu impedimente în exercitarea mandatului meu de primar. Pot spune că sunt provocări și nu puține, dar cred ca, prin responsabilitate, discuții, găsim soluții la fiecare problemă care apare. Eu, în calitate de ales al cetățenilor, am misiunea de a schimba în bine viața locuitorilor și în acest sens depun efort zi de zi. Unele proiecte realizate nu sunt mari. Spre exemplu, reconstrucția acoperișului la Școala de Arte, renovarea fațadei sau reparația capitală a încăperilor Grădiniței „Spicușor”, deschiderea unei grupe creșă, reparația unor pavilioane. Dar, eu știu că, cu pași mici, pot fi făcute fapte mari. Sunt mândru că, copii din oraș frecventează instituții de învățământ unde e cald și uscat. Cred că misiunea de baza a primarului este să aibă grija de locuitorii comunității pe care o administrează.
Apropo, care e tendința la Criuleni? Crește numărul de locuitori?
Orașul Criuleni are mai multe avantaje, inclusiv e relativ aproape de capitala, dar, totodată, și de Nistru. De aceea, mulți preferă să trăiască aici. Aerul e mai curat, orașul e liniștit, comunitatea e unită. Desigur, ne-am dori să crească numărul de locuitori și cred că în scurt timp ne vom bucura de tendințe pozitive în acest sens. Or, dezvoltarea economică, crearea locurilor de muncă, va însemna și creșterea numărului de locuitori. În regiune urmează să fie deschisă o fabrică nouă, ce va oferi oportunități bune de muncă. La fel sunt planificate mai multe investiții solide, care vor atrage mai mulți locuitori în regiune. Mai mult, avem în plan și construirea unor blocuri de locuit – este cerere și sperăm deja în scurt timp să demareze un proiect în acest sens.
Apropo de investitori, ce lipsește orașului pentru a fi unul cu adevărat atractiv?
Criuleni are totul pentru a fi atractiv pentru investitori. Din păcate, investitorii în general nu prea vin în R. Moldova, iar tragicele evenimente din Ucraina fac zona noastră una de risc, ceea ce și mai mult sperie oamenii de afaceri. Cu toate acestea, noi suntem optimiști și, la moment, avem mai multe discuții care vor duce la investiții solide în regiune. Mai mult, ne dorim ca în Criuleni sa fie creata o subzona a ZEL Bălți, ceea ce va facilita și mai mult atragerea investițiilor.
Sunt optimist și cred ca deja în 2023 vom avea rezultate palpabile .i în acest sens.
Ce planuri aveți pentru anul 2023?
Planuri avem foarte multe, scopul principal fiind de a asigura o viață mai bună locuitorilor. Totuși, un proiect la care țin foarte mult și vreau să fie realizat în 2023 este renovarea Bulevardului Mihai Eminescu și a Parcului care poartă numele marelui poet. Îmi doresc transformarea bulevardului și a parcului într-un loc de suflet, de odihna pentru locuitori. Vreau să avem o faleza frumoasă, bine amenajata, îngrijită, cu spații de odihna și terenuri de joacă pentru copii. Avem proiectul tehnic pregătit și urmează să trecem
la acțiuni.
La fel, în 2023 planificăm construcția stației de epurare a apei, renovarea sistemului de apeduct învechit, reparația mai multor străzi. Sunt proiecte vitale pentru oraș.
Cu vedeți orașul Criuleni peste 5 ani?
Fiți siguri că eu știu cum pot transforma orașul Criuleni în unul în care să dorească să locuiască cât mai multă lume, iar cei plecați – să revină la baștină! Am muncit mai bine de 3 ani în acest sens, am pus bazele, nu ne rămâne decât să continuăm să activăm responsabil și cu dedicație, astfel ca, în 2028, Criuleni să fie cel mai curat și cel mai amenajat oraș din Republica Moldova!
sursa: Almanah Politic 2022