În cadrul unui interviu acordat portalului www.tribuna.md, Alec Ignat, directorul general al Tirex-Petrol, s-a referit la provocările economice cu care se confruntă Republica Moldova și care e rolul ce trebuie să revină mediului de afaceri în noile realități.
T: Domnule Ignat, cum calificați situația economică actuală din Republica Moldova?
A.I.: Cu siguranță, e una dificilă și aceasta s-a format ca urmare a conjuncturii regionale, care nu avea cum să nu afecteze Republica Moldova. Suntem puternic conectați la toate procesele ce au loc în plan regional, pe alocuri, aș zice chiar, că suntem dependenți de factorii externi și orice perturbare, orice schimbare majoră generează consecințe pe care le resimțim din plin. Amintiți-vă cât de puternic s-a resimțit în Moldova criza economică regională din 1998 sau criza din 2008-2009. Acum situația e și mai gravă, deoarece ne confruntăm nu doar cu consecințele devastatoare ale pandemiei și cu criza economică, ce a survenit urmare a acesteia, dar și cu un război în imediata apropiere a frontierelor noastre, ceea ce, evident, afectează grav bunul mers al proceselor economice.
T: Aveți în vedere domeniul în care activați, care, nu e un secret, a trebuit, să facă față unor provocări fără precedent?
A.I.: Nu doar, dar cu siguranță piața produselor petroliere a fost una dintre cele mai afectate. Se știe că toate produsele petroliere se importă în Moldova, iar cotațiile petrolului la bursele internaționale în ultimele luni au cam luat-o razna. Astfel, ne-am pomenit într-o situație în care a trebuit să acceptăm niște noi realități, să ne conformăm cu prețuri și provocări fără precedent și, cel mai important, să identificăm soluții de ordin logistic și operațional, pentru a asigura piața internă cu produse petroliere. Credeți-mă, în condițiile în care în țara vecină e război, iar oferta este foarte limitată și lanțul aprovizionare cu produse petroliere este dat complet peste cap, realizarea sarcinii menționate mai devreme este o adevărată provocare.
Desigur, în general, a fost afectat nu doar domeniul nostru, ci întreaga economie, iar inflația record pe care o avem este un indicator al gravelor consecințe cu care se confruntă practic fiecare domeniu de activitate.
T: Ce soluții vedeți în situația creată?
A.I.: Acum avem nevoie mai mult ca oricând de solidaritate și o conlucrare totală între stat și mediul de afaceri, pentru că doar printr-un efort comun putem identifica cele mai bune soluții astfel încât impactul asupra economiei țării, dar și asupra oamenilor să fie minim. Consider că, pe lângă fiecare organ de stat cu funcții de reglementare și nu numai, trebuie să fie instituite consilii consultative, în care urmează să fie atrași și reprezentanții mediului de afaceri. Aceste consilii ar urma să vină cu analize ample, competente, obiective a situației din fiecare domeniu al economiei naționale, iar în baza acestor analize să fie elaborate recomandări, propuneri, concluzii concrete, care ulterior să fie înaintate factorilor decizionali pentru adoptarea deciziilor ce se vor impune. Numai astfel ne vom asigura că, în această perioadă extrem de dificilă și fără precedent, facem tot ce e necesar pentru a diminua impactul general al celor trei crize ce s-au suprapus și creăm premise pentru o ulterioară revenire la normalitate.
T: În scurt timp, se va purcede la elaborarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2023. În ce măsură viziunea expusă de Dvs. ar trebui să se regăsească în acest document strategic?
A.I.: Politica bugetar-fiscală stabilește regulile de joc pentru mediul de afaceri pentru perioada imediat următoare. În fiecare an, noi, reprezentații mediului de afaceri, așteptăm acest document pentru a ne ajusta politicile de business, strategiile proprii în funcție de noile reguli. În acest an, importanța politicii bugetar-fiscale este și mai mare, deoarece, după cum spuneam mai devreme, traversăm o perioadă fără precedent. Probabil, factorii decizionali vor lua în calcul specificul situației și vor încerca să vină cu un document în egală măsură stimulator pentru mediul de afaceri, dar și echitabil pentru cetățeni. În același timp nu cred că putem să avem așteptări exagerat de mari din acest punct de vedere, pentru că factorul decizional trebuie să ia în calcul la rândul său și interesul bugetului public național. Trebuie să înțelegem cu toții că și bugetul a fost afectat într-o măsură considerabilă, ceea ce limitează posibilitățile statului de a interveni în susținerea mediului de afaceri și a cetățenilor, dar evident efortul fiecărui din noi contează.
Iar dacă e să răspund direct la întrebarea dvs., sunt convins că rezultatele activității acelor consilii consultative de care am vorbit mai devreme, ar trebui să se regăsească și în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, astfel încât aceasta să reprezinte un efort comun în măsură să răspundă la provocările economice cu care ne confruntăm.
T: Dumneavoastră vorbiți despre consilii consultative pe lângă organele de reglementare, dar, reieșind din specificul situației, poate ar trebui de ridicat nivelul…
A.I.: Înțeleg aluzia dvs., dar cred că acum mai important e dialogul și rezultatele acestuia, iar nivelul deja urmează să îl decidă autoritățile. Da, sigur, când deciziile vin de la vârful piramidei în jos, implementarea e mult mai calitativă. Și când fac această afirmație, pornesc de la observațiile mele de ani de zile din perspectiva mediului de afaceri. Dar nici varianta când deciziile pornesc de la temelia piramidei și ulterior merg în sus nu e rea. Ceea ce vă pot spune cu certitudine acum, e că procesul de dialog, de lucru în vederea identificării soluțiilor trebuie pornit cât mai repede posibil. Avem foarte puțin timp la dispoziție, iar viteza cu care apar tot noi și noi provocări ne obligă să ne mișcăm și noi cât mai rapid posibil. Mai ales că exemplul altor țări din regiune ne demonstrează deja direcții și practici pe care le-am putea transpune și în Republica Moldova.
T: Cum credeţi că vor evolua lucrurile în continuare?
A.I.: Perioada pe care o traversăm este atât de complicată, încât nu cred că veți găsi pe nimeni care să vă poată spune cu certitudine cum vor evolua lucrurile în continuare. Da, avem acele prognoze ale unor prestigioase instituții financiare internaționale și ale unor experți, iar aceste previziuni nu sunt deloc optimiste. E clar că și în viitorul apropiat vom avea de făcut față unor provocări fără precedent, dar trebuie să ne mobilizăm și să acționăm prompt. Alternative nu există. Prin analiză competentă, prin strategii corecte și prin muncă asiduă coordonând eforturile noastre comune, cu siguranță, vom reuși să facem față tuturor problemelor și să depășim și această perioada complicată pe care o traversăm acum.
Sursa: tribuna.md