Odată cu ratificarea de către Republica Moldova a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, au fost lansate reforme esențiale în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, inclusiv și pentru cele care se dețin în instituțiile penitenciare, informează PROVINCIAL cu referire la un comunicat.
Persoanele cu dizabilităţi dispun de drepturi, libertăţi şi obligaţii în egală măsură ca şi ceilalţi deținuți. Însă se solicită o atenţie sporită asupra condiţiilor create de către stat pentru ca şi persoanele cu dizabilităţi să-şi poată ispăşi pedeapsa penală respectându-li-se onoarea şi demnitatea umană.
Ministerul Justiției în comun cu Administrația Națională a Penitenciarelor dispun măsuri specifice pentru protecţia sănătăţii fizice şi psihice a persoanelor condamnate, care prezintă dizabilităţi. Acestora, li se asigură condiţii pentru participarea la activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, adecvate nevoilor şi personalităţii lor, în funcţie de opţiunile şi aptitudinile lor.
Totodată, în ultima perioadă se depun eforturi esențiale pentru revizuirea situaţiei cu privire la adaptarea rezonabilă a infrastructurii la necesităţile deţinuţilor cu dizabilităţi, pentru a preveni tratamentul degradant în perioada ispăşirii pedepsei penale de către aceștia, ceea ce semnifică modificări şi ajustări necesare şi adecvate.
Suplimentar, administraţia penitenciarelor în care se află persoane cu dizabilităţi locomotorii întreprinde măsuri de adaptare a mediului fizic la necesităţile acestora, însă din cauza bugetului auster, aceste măsuri necesită timp pentru realizare.
Menționăm că, intensificarea măsurilor de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, poate fi realizată doar prin eforturi comune și o abordare intersectorială.
În prezent în instituțiile penitenciare se dețin șapte persoane cu dizabilitate de gr.1.