Cooperarea cu societatea civilă este una din prioritățile Curții de Conturi, în acest context fiind explorate diferite modalități și instrumente de conlucrare, inclusiv îmbunătățirea informării părților implicate prin utilizarea diferitor platforme TI.
Astfel, angajații Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la instruirile interne cu genericul „Platforma „Open Money 2.0”. Sesiunea de instruire, desfășurată în regim de teleconferință, a fost condusă de Andrei Munteanu, membru al Curții de Conturi.
În debutul ședinței, Munteanu a informat despre importanța și utilitatea platformei actualizate „Open Money 2.0”. De asemenea, Andrei Munteanu a menționat că, informațiile disponibile pe platformă constituie o sursă de date utilă pentru planificarea și realizarea misiunilor de audit. Totodată, auditorii CCRM, după testarea acestei platforme, ar putea oferi unele propuneri și sugestii pentru dezvoltatorii proiectului, de îmbunătățire a platformei, a remarcat membrul Curții de Conturi.
În cadrul sesiunii de instruire, Tatiana Caraman, șef Direcție CCRM a demonstrat, în mod practic, funcționalitățile platformei „Open Money 2.0”. Participanții au fost informați despre istoria creării platformei, scopul acesteia, datele utilizate și informațiile care pot fi găsite pe versiunea actualizată a platformei. Astfel, scopul platformei este de a identifica practicile corupte, licitațiile trucate, companiile fictive și proprietarii acestora, pentru a asigura transparența și pentru a ajuta la stabilirea unor practici mai bune în guvernare și administrare publică, a subliniat în discursul său, Tatiana Caraman.
Auditorii CCRM au avut posibilitatea să testeze un șir de funcționalități ale versiunii actualizate a platformei, inclusiv integrarea datelor publice de pe platformele online guvernamentale disponibile și plasarea informațiilor privind achizițiile publice, conform unităților administrativ teritoriale ale Republicii Moldova.
Menționăm că „Platforma „Open Money 2.0” este o versiune actualizată a platformei omonime lansată în 2016, în cadrul primului hackathon anticorupție, inițiat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Pe parcurs, platforma și-a arătat eficiența, demonstrând că este un instrument util și necesar pentru un grup larg de utilizatori: jurnaliști, autorități, activiști ai societății civile, oameni de afaceri, anchetatori și orice persoană interesată de acest subiect. Inițiativa se înscrie în proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.
Noua versiune 2.0 a platformei actualizate OpenMoney.md a fost prezentată, în premieră, în cadrul unui eveniment public desfășurat în luna decembrie 2020, în regim online. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Open Money 2.0”, implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în parteneriat cu SENSMEDIA. La eveniment, alături de reprezentanții altor autorități și entități publice, au participat și reprezentanții Curții de Conturi.
Evenimentele comune, desfășurate în conlucrare cu societatea civilă, oferă posibilitatea de a spori eforturile comune de îmbunătățire a gestionării finanțelor publice și de a asigurare a integrității în sectorul public.
Cristina Pendea