
Grădinițele de copii, centrele comunitare de educație timpurie și grădinițele-creșă din sectorul public vor putea trece la un nou sistem de gestionare a bugetului instituției. Acest lucru înseamnă că vor avea posibilitatea să administreze în mod independent resursele alocate din bugetul de stat. Până acum de gestionarea bugetelor grădinițelor se ocupau primăriile. Decizia de a trece instituțiile preșcolare la gestionare independentă a resurselor financiare alocate a fost aprobată în ședința de astăzi a Guvernului.
Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, această măsură va avea un impact pozitiv atât pentru autoritățile publice locale, cât și pentru instituțiile de învățământ preșcolar și general care oferă programe educaționale diverse.
„Se va simplifica semnificativ modul de gestionare a bugetelor, ceea ce va permite o administrare mai eficientă și adaptată nevoilor reale ale fiecărei instituții. Obiectivul este să creștem nivelul de autonomie acestor instituții și să aibă posibilitatea de a valorifica mai bine resursele care sunt puse la dispoziție de către stat. Dacă în cazul școlilor avem deja o bogată experiență în acest sens, atunci în cazul grădinițelor lucrul acesta va fi o premieră”, a declarat ministrul.
Prin această măsură, se urmărește ca grădinițele să își poată administra bugetul într-un mod mai simplu și mai eficient, în baza deciziei autorității fondatoare (Consiliul local) și cu acordul Primăriei.
De asemenea, atât instituțiile de învățământ preșcolar, cât și cele generale care oferă programe educaționale la diferite niveluri sau programe integrate vor putea desfășura în mod autonom achiziții publice, respectând procedurile prevăzute de legislația în vigoare.
Scopul Hotărârii de Guvern este de a încuraja o mai mare responsabilitate și eficiență în gestionarea resurselor financiare alocate de la bugetul de stat, astfel încât instituțiile să poată răspunde mai bine nevoilor copiilor și ale comunității.