În perioada primei săptămâni ai lunii noiembrie curent, grupul operativ de mediu format din inspectorii Direcției control resurse cinegetice și piscicole al Aparatului Central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) a efectuat două razii în vederea depistării și contracarării acțiunilor de braconaj piscicol în raioanele de centru ale republicii amplasate adiacent fluviului Nistru, în segmentul teritorial administrativ ale raioanelor: Rezina, Orhei, Dubăsari și Ștefan Vodă.
Potrivit unui comunicat de presă, urmare a inspectărilor realizate, inspectorii de mediu au întocmit douăsprezece procese-verbale cu privire la contravenție cu aplicarea amenzilor în sumă totală de – 7 200,0 lei. Prejudiciul cauzat resurselor biologice piscicole înaintat pentru recuperare constituie – 5 950,0 lei. Au fost ridicate, în calitate de corpuri delicte, trei plase polimerice netorsionate (unelte interzise pentru pescuit) și 90 răcile.
În extravilanul satului Palanca, raionul Ștefan Vodă, în cadrul inspectărilor nocturne inspectorii au depistat zece persoane care practicau pescuitul cu undițele în fluviul Nistru în perioadă interzisă de noapte. Mai mult ca atât, două din aceste persoane au depășit norma cantitativă admisibilă de pescuit cu 15,0 kg și respectiv 20,0 kg, cauzând prin acțiunile sale prejudicii resurselor piscicole în sumă de 4 450,0 lei.
În aceiași noapte a fost depistat un locuitor al s. Tudora, care în lipsa permisului de pescuit, ilegal, prin capturarea a 14 raci de râu, cu o cantitate de 1,0 kg a cauzat mediului un prejudiciu în sumă de 1 500,0 lei.
Și în fâșia riverană de protecție a fluviului Nistru, amplasată în extravilanul s. Oxentea, rl. Dubăsari, inspectorii au curmat o tentativă de capturare a crustaceelor, depistând un locuitor al capitalei cu 38 răcile, pregătite pentru pescuit, dar care nu dispunea de permisul legal pentru pescuit eliberat de Agenția de Mediu.
Pentru încălcarea regulilor de protecție a resurselor piscicole și a regulilor de pescuit, în temeiul art. 114 alin.1 al Codului Contravențional toate persoanele delincvente au fost sancționate cu amenzi a câte 12 u.c. – 600,0 lei, iar după caz și obligate să restituie daunele aduse resurselor biologice acvatice.
În perioada de raportare, utilizând transportul naval din dotare, s-a efectuat o inspectare și a acvatoriului lacului de acumulare Dubăsari, unde au fost depistate 3 plase și 52 răcile.
Conform prevederilor pct. 19 din Anexa nr. 1 a Legii nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura, plasele ridicate și răcilele instalate în albia râului de către persoanele neidentificate au fost ridicate, transportate și predate la depozitul IPM la păstrare, iar racii în cantitate de aproximativ 6,0 kg, care în mare parte erau de dimensiuni mici, au fost eliberați în mediul natural în stare vie.
Cristina Pendea