Arderea vegetației uscate poate conduce la pierderea materiei organice în sol, la poluarea aerului, poluarea solului, distrugerea păşunilor permanente, iar incendiile declanșate pot lua proporţii şi pot provoca pagube atât mediului înconjurător, cât şi culturilor agricole şi păşunilor din imediata vecinătate.
Arderea miriștilor și a resturilor vegetale (cereale păioase, vreji de plante, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță, inclusiv iarba rămasă dupa cosirea pajiștilor etc.) duce la distrugerea materiei organice din sol și la poluarea atmosferei.
De asemenea, acesta poate determina:
- încetinirea proceselor bio-chimice la nivelul solului;
- distrugerea micro/macro organismele indispensabile unui sol fertil;
- pierderea aproape completă a rezervei de îngrasamant organic natural pe care resturile vegetale o aduc solului;
- distrugerea faunei prezente in zonă;
- posibilitatea incendierii parcelelor aflate în vecinătate.
De menționat că resturile vegetale de pe terenurile agricole rămase după recoltare trebuie încorporate (reîntoarse) în sol în scopul îmbunătățirii fertilității acestuia.
“Persoanele care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor achita amendă conform Codului Contravenţional art. 154. Conform legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4.500 până la 9.000 de lei”, spune IPM.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului va fi în continuare în alertă, în încercarea de a descuraja și eradica fenomenul incendierilor ilegale.