Autorizația de construcție necesară pentru restaurarea și conservarea clădirii Circului din capitală a fost recent emisă și în scurt timp urmează să înceapă lucrările propriu-zise, datorită susținerii programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
Edificiul Circului Chișinău este o clădire cu o valoare arhitecturală deosebită, iar în luna mai al acestui an, clădirea a fost inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Restaurarea și conservarea Circului vor fi efectuate respectând standardele naționale și internaționale.
În prima etapă, va fi restaurat acoperișul. În paralel, vor fi efectuate și alte lucrări de conservare, pentru a nu permite degradarea ulterioară a clădirii. Compania responsabilă de lucrări a fost selectată prin tender.
Anterior, în perioada 2019-2021, a fost efectuată o examinare tehnică detaliată a stării actuale a circului, folosind metode moderne de scanare 3D, fiind identificate cele mai critice puncte pentru restaurare. Ulterior, a fost elaborat proiectul tehnic detaliat pentru restaurarea Arenei Centrale, ținând cont de necesitatea de a păstra aspectul arhitectural unic și de a adăuga multifuncționalitate.
Pentru expertiza și proiectul tehnic, precum și pentru lucrările din prima etapă, Uniunea Europeană a alocat peste 1 milion 800 mii de euro, pentru a conserva și restaura astfel elementele structurale critice, care au fost supuse degradării, de-a lungul timpului.
Pentru restaurarea completă a clădirii și pentru ca Circul să devină din nou funcțional este nevoie de resurse financiare de peste 11 milioane de euro, potrivit estimărilor. Lucrările din următoarele etape pot fi realizate din finanțarea bugetului național și/sau cu finanțare suplimentară.
În cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, sunt realizate lucrări de restaurare și conservare a 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii de anvergură: clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender). Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.