„Este un contract foarte important pentru infrastructura Republicii Moldova. Coridorul 11 începe cu drumul național M2 Chișinău-Orhei-Soroca și este conectat la traseul național, care asigură o legătură dintre centrul și nordul țării. Acest proiect va asigura accesul către centrele de educație, sănătate și comerț a cetățenilor din zona respectivă, precum și va contribui la îmbunătățirea condițiilor drumurilor din regiunea rurală”. Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, după semnarea contractului pentru îmbunătățirea Coridorului 11: Drumul de ocolire a satului Izbiște şi Drumul – Peresecina – Hîrtopul Mare – Ohrincea.
Documentul a fost semnat de Administrația de Stat a Drumurilor și compania S.C. Nouconst S.R.L din Republica Moldova. Contractul este parte a Proiectului de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, iar pentru realizarea acestuia Banca Mondială a acordat Guvernului Republicii Moldova suport financiar în valoare totală de 63 355 424, 99 lei.
„Mă bucur că la astfel de proiecte participă și antreprenorii locali, acest fapt contribuie la îmbunătățirea cifrei de afaceri a companiilor din Republica Moldova și la crearea locurilor de muncă pentru cetățenii noștri. Licitația s-a desfășurat în conformitate cu prevederile Ghidului Băncii Mondiale pentru achiziția de bunuri, lucrări și servicii, iar criteriile, în baza cărora s-a efectuat evaluarea ofertanților, au fost axate pe capacitatea financiară a companiilor, experiența în lucrări de construcție similare, capacitatea personalului și dispunerea de echipament necesar executării lucrărilor”, a precizat ministrul.
Coridorul 11 începe de la intersecția cu drumul național M2: Chișinău-Orhei-Soroca și se sfârșește la intersecția cu drumul republican R23: Criuleni-Brăneşti-Ivancea-M2. Acesta face legătura dintre mai multe localități, traversând satele: Izbiște, Cruglic și Ohrincea. Lungimea sectorului de drum ce urmează a fi îmbunătățit constituie 8,91 km.
Potrivit Secretarului de Stat, Anatol Usatîi, timpul planificat pentru finalizarea lucrărilor este de 18 luni şi 12 luni pentru perioada de notificare a defecțiunilor (perioada de garanție).
Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Anna Akhalkatsi a felicitat antreprenorul câștigător cu semnarea primului contract, care este de o importanță majoră pentru companie și a menționat că, instituția pe care o reprezintă va susține și în continuare proiectele de infrastructură.
În contextul asigurării controlului calității pe parcursul execuției lucrărilor de îmbunătățire a Coridorului 11, în cadrul contractului menționat, urmează a fi semnat și un Contract de supervizare cu o companie internațională de consultanță, care va avea rolul de „Inginer”.
Dina Roșca