Am abordat în repetate rânduri problema depopulării cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv prin prisma efectelor asupra pieţei muncii. Din păcate, vedem că situaţia se agravează şi mai mult, o dovadă fiind chiar şi datele statistice oficiale cate se fac publice periodic. În aceste condiţii, mă văd nevoit să revin la temă şi, dacă până acum vorbeam de probleme şi consecinţe nefaste, de data aceasta aş vrea să mă refer la posibile soluţii.
Pentru a veni cu soluţii, se impune întâi de toate o analiză amplă care să ne ofere nu doar tabloul general al situaţiei în care am ajuns, ci şi tendinţele ce se prefigurează. Întrebarea este cine trebuie să facă analiza respectivă? Misiunea şi-o poate asuma statul, creând un grup de lucru interdepartamental. Totodată, misiunea şi-o pot asuma careva entităţi ale societăţii civile, care desfăşoară activităţi relevante în contextul temei abordate, însă care oricum ulterior vor trebui să aibă o anumită conlucrare cu structurile de stat, căci numai în acest caz procesul va avea continuitate şi finalitate. Poate fi şi un efort comun al statului şi societăţii civile, iar forma parteneriatului – stabilită în funcţie de atribuţiile ce ar urma să se acorde participanţilor la proces.
Părerea mea este că se impune crearea unui comitet naţional pentru combaterea depopulării şi a consecinţelor negative ale acestui fenomen. Iar din componenţa acestui comitet trebuie să facă parte atât reprezentanţii structurilor de stat, ai ONG-urilor, academicieni, savanţi din domenii de activitate relevante, cât şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai autorităţilor publice locale, ai diasporei etc. Cu cât mai largă va fi componenţa comitetului menţionat, cu atât acesta va fi mai reprezentativ şi mai eficient, deoarece pe platforma comitetului se vor regăsi diverse viziuni, care ulterior vor fi dezvoltate sub formă de soluţii. Şi mai important este că reprezentativitatea largă a comitetului va înlesni ulterior şi procesul de implementare a soluţiilor ce vor fi identificate.
Mai mult ca atât, sunt ferm convins că crearea unui astfel de comitet nu va fi trecută cu vederea de către partenerii de dezvoltare. Iar aceasta înseamnă că putem miza şi pe suportul lor. Iar cel mai important suport pe care-l pot oferi partenerii de dezvoltare este expertiza profesionistă, bazată pe gestionarea anterioară a unor situaţii asemănătoare celei cu care se confruntă Republica Moldova în prezent.
Doar un comitet de nivel naţional, cu o largă reprezentativitate şi susţinut de partenerii de dezvoltare poate elabora o strategie complexă pentru combaterea depopulării şi a efectelor negative ale acestui fenomen. Şi doar un astfel de comitet poate asigura, prin exercitarea funcţiei de monitorizare, implementarea eficientă a planului de acţiuni ce va deriva din strategia menţionată. Şi tot comitetul respectiv ar putea veni cu analize post factum şi cu recomandări la anumite etape.
Acum este important să recunoaştem cu toţii existenţa problemei, gravitatea ei şi să acţionăm rapid. Mâine poate fi târziu…
Viorel Godea, Director general al companiei de construcţii „Lagmar”