Locuitorii din sudul țării vor beneficia de mai multe oportunități de dezvoltare a afacerilor bazate pe tehnologii informaționale. Odată cu lansarea proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, mai multe programe dedicate antreprenorilor locali urmează a fi implementate în acest an în regiune.
Inițiativele au fost prezentate în cadrul unui eveniment public la care au fost invitați să participe activiști civici, reprezentanți ai mediului academic, antreprenori, oameni de afaceri locali etc. La eveniment au fost prezentate proiectele antreprenoriale din cadrul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, istorii de succes și experiențe, precum și oportunități de programe în care cei interesați pot învăța cum să-și transforme ideile în afaceri.
„Susținerea transformării digitale a economiei moldovenești este unul dintre domeniile prioritare cheie ale cooperării UE-Republica Moldova. Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul a fost conceput pentru a stimula inovația și crearea de întreprinderi în regiunea de sud a țării. Acest eveniment este începutul unui număr de activități fascinante cu potențialul de a face o diferență reală, pregătind mai bine întreprinderile locale pentru provocările și oportunitățile din era digitală. Cu acest sprijin și împreună cu partenerii noștri din Suedia, UE este aici pentru a oferi o contribuție tangibilă la îmbunătățirea vieții cetățenilor moldoveni”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova.
„Acest prim eveniment privind antreprenoriatul tehnologic în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul își propune să faciliteze cooperarea între talentele tehnologice cu comunitatea de afaceri și, cel mai important, cu antreprenorii în devenire din regiunea de sud. Împreună cu Uniunea Europeană, partenerii noștri de la Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și oamenii din Cahul, Suedia contribuie la dezvoltarea economică echilibrată și incluzivă prin inovare, antreprenoriat, ocuparea forței de muncă în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii din Cahul”, a afirmat Anna Lyberg, ambasadorul Suediei în Moldova.
Cu ajutorul „EU4Moldova: Startup City Cahul” regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă, cu lideri comunitari, evenimente și întâlniri, inițiative educaționale, programe pentru startup-uri și instituții publice care își unesc eforturile pentru ca toate activitățile prevăzute în proiect să aibă loc.
„EU4Moldova: StartUp City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.
Doina Secrieru