Regiunea Cahul este una dintre cele mai vizitate zone turistice din Republica Moldova și pune la dispoziția oaspeților din țară și de peste hotare numeroase resurse naturale, antropice, etnografice și de recreere. Pentru a valorifica din plin potențialul turistic al regiunii, EU4Moldova: Startup City Cahul a lansat primul Accelerator de Turism din Moldova, la care au participat 15 proprietari de pensiuni și hoteluri din Cahul. Aceștia au pus bazele site-ului Cahul.travel, o platformă online comună a pensiunilor din sudul țării, care va facilita alegerea locurilor de cazare pentru turiști. Totodată, participanții la Acceleratorul de Turism au creat un concept al unui eveniment anual de promovare a turismului în regiunea Cahul, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat, sudul Republicii Moldova surprinde cu locuri pitorești, în care frumusețea naturii și tradițiile milenare se împletesc pentru a le oferi vizitatorilor o experiență autentică. Muzeul Pâinii din satul Văleni, stejarii centenari din satul Doina, Valul lui Traian, Colinele de Aur și Drumul lui Petru Rareș din satul Văleni, numeroase biserici, monumente, vinării și zone de agrement sunt doar câteva dintre punctele de atracție de pe harta regiunii Cahul.
Tot aici se află și rezervația științifică Prutul de Jos, înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei. Din cadrul rezervației face parte și lacul Beleu, cel mai mare lac natural din Moldova.
Tehnologiile digitale sunt capabile să promoveze pe scară largă aceste destinații unice. Conștienți de acest lucru, proprietarii de pensiuni și hoteluri din Cahul depun eforturi pentru a folosi instrumentele inovative în beneficiul propriilor afaceri.
În cadrul primului Accelerator de Turism în Moldova, aceștia au avut parte de workshop-uri tematice, au creat pagini pe rețelele de socializare, au avut parte de audit și recomandări, de mentorat extern din partea experților, precum și de sesiuni foto profesioniste ale hotelurilor și pensiunilor.
Una dintre participantele la program este Ana Capraru, proprietara bazei de odihnă „La Cotihana”. Amplasată în apropierea orașului Cahul, pensiunea pune la dispoziția turiștilor 7 foișoare și o căsuță din lemn, toate amenajate în stil tradițional.
Unul dintre punctele de atracție ale bazei de odihnă este „piscina-ciubăr”, construită din lemn, în care apa este încălzită prin intermediul unei sobe. Soba se alimentează cu lemne prin partea superioară şi asigură apa caldă pentru oaspeții dornici de relaxare, în special în perioada rece a anului.
Ana Capraru spune că Acceleratorul de Turism a ajutat-o să-și lărgească viziunile cu privire la cum pot fi promovate și extinse serviciile turistice.
„Acceleratorul Turismului din Cahul e un proiect frumos, cu o echipă fenomenală, care ne-a ajutat mult cu toate evenimentele organizate. În primul rând, datorită acestuia am reușit să ne cunoaștem mai bine între noi, actorii turismului rural din Cahul, lucru foarte important pentru dezvoltarea fiecăruia. Am primit exemple vii de succes în practicarea turismului rural și ne-a fost oferită posibilitatea să discutăm individual cu antreprenori cu experiență. În urma acestui proiect am primit sfaturi utile, posibilitatea să creăm parteneriate frumoase, o viziune mai clară a afacerii noastre și o doză bună de inspirație”, declară Ana Capraru.
În cadrul acceleratorului, 13 participanți și-au diversificat ofertele, 4 participanți și-au ajustat prețurile și 6 participanți sunt în proces de integrare a metodelor de plată online.
„Acceleratorul de turism mi-a pus în ordine ideile, pentru că am avut de-a face cu experți din domeniul turismului și marketingului și pentru faptul că ne-a unit pe o singură platformă. Noi nu suntem concurenți, ci parteneri. Oferim turiștilor posibilitatea să își aleagă, în funcție de preferințe, serviciile de care doresc să beneficieze, începând de la tipul de cazare, masă, dar și activitatea care doresc să o practice. Datorită acceleratorului, am devenit mult mai competitivi și motivați pentru ca, în calitate de prestatori de servicii, să îmbunătățim serviciile, să facem schimb de experiență cu celelate pensiuni și, totodată, să cazăm un grup mare de turiști”, a declarat Neagu Lorina, fondatoarea agropensiunii „Potcoava Verde” din localitatea Slobozia Mare.
Alături de proprietarii de pensiuni și hoteluri, la accelerator au participat și reprezentanții unor stațiuni balneo-sanatoriale din regiune.
„La prima vedere pare că nu avem tangență cu turismul, pentru că, la noi, pacienții vin pentru proceduri balneo-sanatoriale, dar pacientul nostru de azi devine turistul de mâine, devenind interesat de locuri frumoase în afara teritoriului. Astfel, datorită Acceleratorului de Turism, am format potențiali parteneri, am beneficiat de multe workshop-uri informative, vizite turistice, ateliere de lucru cu oameni cu experiență, care ne-au explicat tehnici de atragere a vizitatorilor, metode de promovare și marketing digital”, a declarat Natalia Munteanu, reprezentantă a Sanatoriului „Nufărul Alb” din orașul Cahul.
Acceleratorul de turism este realizat de către XY Partners în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat de ATIC și finanțat de UE în parteneriat cu Suedia.
„Având atât de mulți oameni în sală, ne dăm seama că la Cahul se poate, are cu ce și se poziționează mai bine în ultimii ani. Aceste programe se realizează cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Suediei, cu suportul lor financiar. Cunoștințele, experiența pe care o acumulați, networking-ul cu mentorii și trainerii care au avut grijă de voi sunt de neprețuit și sunt bazele care sperăm noi că pot duce la acea accelerare a afacerii și a regiunii, în general”,a declarat Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice ATIC.
Deschiderea oficială a programului a avut loc pe 7 septembrie. În Republica Moldova, Acceleratorul de Turism pentru regiunea Cahul este primul de acest gen, fiind un proiect care contribuie la dezvoltarea regiunii, oferind soluții inovative ce pot ajuta la depășirea dificultăților din sector și la creșterea potențialului regional.
NOTĂ: XY Accelerator V a fost realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect implementat de ATIC și finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Ambasada Suediei.