În Republica Moldova a fost elaborat un Studiu cu referire la viiturile pluviale în contextul impactului antropic asupra mediului. Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), scopul a fost de a evalua modificările caracteristicilor temporale și spațiale ale scurgerii de viitură de pe râuri, determinate de activitatea antropică, informează PROVINCIAL.
Lucrarea științifică a fost elaborată de Ana Jeleapov, doctor în științe geonomice, iar în cadrul unui dialog cu Secretarul de Stat al MADRM, Dorin Andros, s-a discutat despre importanța studiului în procesul de elaborare a politicilor în domeniul gestionării resurselor de apă, precum și în procesul evaluării riscului de inundații.
Potrivit autoarei monografia este destinată specialiștilor în domeniul apei, hidrologilor, inginerilor-hidrologi, studenților ciclurilor I, II, III, cercetătorilor științifici, specialiștilor din cadrul instituțiilor ce se ocupă de evaluarea și gestionarea resurselor de apă și a riscului la inundații.
„Un accent deosebit al lucrării îl constituie conceptul de simulare a proceselor de formare a scurgerii de viitură utilizând diferite modele hidrologice, ce reprezintă o direcție de viitor în procesul de evaluare a riscului de inundații”, a subliniat Ana Jeleapov, doctor în științe geonomice.
Totodată, autoarea a vorbit despre obiectivele studiului subliniind: „Identificarea și aprecierea modificărilor regimului scurgerii de viitură sub acțiunea activității antropice în baza metodelor statistice și modelelor statice; simularea impactului antropic asupra proceselor de formare și propagare a undelor de viitură de pe râurile pilot utilizând modele hidrologice și hidrodinamice; aprecierea modificărilor zonelor riscului la inundații în condițiile schimbărilor de mediu”.
În cadrul discuțiilor, Secretarul de Stat, Dorin Andros, a menționat importanța suportului științific în procesul luării deciziilor, precum și și-a exprimat convingerea că prin consolidarea cooperării va rezulta un impact pozitiv pentru domeniul gestionării resurselor de apă.
„Lucrarea va putea fi utilizată în procesul de elaborare a politicilor în domeniul gestionării resurselor de apă, precum și în procesul evaluării riscului de inundații. Literatura de specialitate, studiile naționale și internaționale, actuale, asupra regimului scurgerii de viitură arată că, activitatea antropică influențează semnificativ procesele de formare și propagare a viiturilor pluviale. Din acest considerent, problema identificării și înțelegerii modificărilor caracteristicilor scurgerii maxime de pe râurile Republicii Moldova este fragmentar cercetată și reflectă experiența deceniilor anterioare, însă studii complexe nu au fost efectuate până în prezent. Considerăm că prezenta cercetare este necesară și se încadrează în tendința cercetării actuale globale despre viiturile pluviale”, a subliniat Dorin Andros.
Doina Secrieru