În Republica Moldova a fost produs primul autobuz electric cu încărcare dinamică, care parcurge 70 de km în mod autonom și corespunde tuturor standardelor internaționale în domeniu. Autobuzul electric a fost asamblat de către inginerii companiei „Informbusiness”, specializată în producerea utilajelor electronice pentru transport, care sunt exportate în peste 170 de orașe din lume.
La evenimentul de prezentare, desfășurat în comuna Măgdăcești, prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit persoanelor antrenate în realizarea proiectului, menționând dedicația și implicarea lor în dezvoltarea unui sector cheie pentru economia țării. Potrivit premierului, proiectul este unul semnificativ pe mai multe dimensiuni – dezvoltarea economică, dinamizarea sectorului electronicelor și dimensiunea de electrificare, asamblarea unui autobuz electric fiind o acțiune concretă în contextul tranziției la energia verde. „Proiectul implementat este un început pentru creșterea acestei industrii. Încurajez pe toată lumea să persevereze și să producă inovații în țara noastră”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
La rândul său, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat că Guvernul va susține în continuare producătorii care dezvoltă diverse ramuri ale economiei: „Datorită efortului dumneavoastră, industria automotive prinde o suflare nouă, iar Republica Moldova devine o țară producătoare de mașini, prin obținerea primului vin cod. Succesul vostru este succesul întregii țări”.
Ministrul energiei, Victor Parlicov, a accentuat că circa 35% din toată energia din țara noastră este consumată de transport, iar cea mai simplă cale de a decarboniza transportul este electrificarea acestuia. „Devenim o țară care nu doar consumă, ci și generează tehnologii performante. Totodată, oferim tinerilor noștri o perspectivă de integrare în domenii moderne, inexistente anterior în țara noastră”, a spus ministrul Victor Parlicov.
Fondatorul și conducătorul întreprinderii „Informbusiness”, Vitalie Eșanu, a vorbit despre realizările companiei și intenția de a dezvolta în continuare afacerea. În anul curent, întreprinderea va livra primele 25 de autobuze electrice cu mers autonom în municipiul Bălți. De asemenea, compania va exporta în Ucraina, România și în alte țări, unde există cerere pentru asemenea mijloace de transport. Pe termen lung, fondatorul companiei își propune să construiască o uzină de asamblare a autobuzelor electrice în satul Trușeni.