La Cahul, în localitatea Roșu, astăzi a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente locale dedicate dezvoltării businessului din regiune – Cahul Business Summit, eveniment aflat la cea de-a doua ediție.
Scopul evenimentului a fost promovarea potențialului economic și investițional din sudul țării, precum și creșterea gradului de conștientizare a gamei extinse de dezvoltare antreprenorială regională. Astfel, Cahul Business Summit a reunit pe aceeași platformă reprezentanți ai autorităților publice locale și naționale, antreprenori, experți, parteneri internaționali și reprezentanți ai misiunilor diplomatice.
Prezent la eveniment, secretarul general Sergiu Gherciu a comunicat audienței viziunea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) pentru dezvoltarea agriculturii naționale, subliniind că fermierii pot înregistra venituri mai mari în condițiile asocierii cu alți producători agricoli.
„MAIA conștientizează importanța susținerii agricultorilor noștri. Acum suntem antrenați în două exerciții importante și anume armonizarea legislației la normele UE, ce va facilita activitatea agricultorilor și elaborarea măsurilor de stimulare financiară a sectorului. În ultima perioadă, schimbările climatice afectează țara noastră, preponderent zona de sud, unde observăm că seceta devine tot mai frecventă. Din acest considerent, în următoarea perioada, alături de partenerii de dezvoltare, vom restabili sistemele centrale de irigare, pentru a asigura accesul la apă pentru agricultori. O altă pârghie prin care susținem financiar agricultorii este Fondul de subvenționare. Acum suntem la etapa de elaborare a regulamentelor de subvenționare, iar pe data de 22 mai vă invităm la consultări publice, pentru analiză și ajustare înainte de aprobare”, a transmis Sergiu Gherciu.
În aceeași ordine de idei, directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură Diana Coșalîc a menționat că în ultimii ani, investițiile efectuate de agricultorii din raionul Cahul sunt în creștere. În anul 2022, din Fondul de subvenționare au fost alocați circa 85 milioane de lei pentru dezvoltarea afacerilor gestionate de circa 300 de producători agricoli din raionul Cahul. Cei mai mulți bani au fost solicitați pentru procurarea tehnicii agricole, pentru înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale, dezvoltarea infrastructurii postrecoltare și înființarea, dotarea și modernizarea fermelor zootehnice.