La data de 28 iunie 2021, Republica Moldova a recepționat peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19. Până la moment, numărul de doze administrate este de circa 700 mii, informează PROVINCIAL.
Potrivit informațiilor actualizate, prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale,în cadrul unei conferințe de presă, acoperirea vaccinală cu o doză de vaccin anti-COVID-19 este de peste 12,7 %, cu două doze – 7,63%. În jur de 53% dintre persoanele vaccinate anti-COVID-19 o reprezintă bărbații, iar în jur de 47 la sută sunt femei. Cele mai multe persoane vaccinate au peste 50 de ani, pentru că această categorie de persoane este expusă unui risc mai înalt de infectare cu virusul COVID-19.
„De la începutul campaniei de vaccinare observăm că numărul de infecții în rândul lucrătorilor medicali scade, pentru că peste 90 % dintre lucrătorii medicali sunt vaccinați”, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Conform datelor prezentate, în actuala campanie, începând cu data de 2 martie 2021 și până în prezent, au fost raportate 1425 evenimente adverse post-imunizare, din totalul de aproape 700 de mii de doze administrate. Este o proporție de 0,2%. 93 la sută au reprezentat evenimente ușoare, care includ dureri musculare și/sau articulare, oboseală, febră de până la 38,5 grade. 6,7% – evenimente moderate, caracterizate prin febră mai mare de 38,5 grade și reacții alergice.
Totodată, Ministerul Sănătății a venit cu un îndemn către toată populația Republicii Moldova să se vaccineze împotriva COVID-19 cât mai curând posibil.
„Vedeți în știrile internaționale ce se întâmplă în statele vecine. Se înregistrează o creștere, în anumite țări, a numărului de pacienți infectați cu varianta Delta a Coronavirusului și nu numai. Ținem să menționăm faptul că, toate vaccinurile care sunt disponibile la moment în Republica Moldova au efect bun și pentru tulpina Delta și Delta Plus. Cu părere de rău, cetățenii care nu au fost vaccinați fac forme grave. Îndemnăm pe toți să se vaccineze ca să trecem mai ușor de eventualul val. Dacă ne vom vaccina mai repede este probabilitate că nu vom avea al treilea sau al patrulea val”, au menționat reprezentanții Ministerului Sănătății.
În Republica Moldova funcționează peste 530 de puncte de vaccinare, unde sunt disponibile suficiente doze de vaccin anti-COVID-19.
Cristina Jicol