Ambrozia este o plantă din familia Asteraceae, extrem de invazivă, cu potențial alergen foarte mare. Pentru prevenirea simptomelor severe, provocate de polenul de ambrozie, unul foarte agresiv, este necesar ca persoanele să evite expunerea la polen. Pentru aceasta, buruiana trebuie să fie nimicită, acțiune de care sunt responsabile autoritățile publice locale și toți deținătorii de terenuri.
Medicul alergolog Victoria Brocovschii, conferențiar universitar, Disciplina de pneumologie și alergologie, USMF „Nicolae Testemițanu”, despre ambrozie:
Ambrozia în ultimii ani și-a extins foarte mult arealul, a început să crească practic peste tot, de la marginea drumurilor până la zone locuite, precum curți de bloc. Răspândirea plantei este condiționată de schimbările climatice. Poluarea, dar și seceta a crescut atât numărul plantelor, cât și agresivitatea polenului. Astfel, în prezent, polenul de ambrozie este unul dintre cele mai agresive, dacă nu chiar cel mai agresiv polen. O singură plantă poate produce până la opt miliarde de grăunțe de polen, de dimensiuni foarte mici, care ajung în căile respiratorii, fiind purtate de vânt, la zeci și sute de kilometri. De asemenea, o plantă produce până la 40 de milioane de semințe care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. În lunile august-septembrie, când planta înflorește, se înregistrează cea mai mare concentrație de polen în aer – pe teritoriul Republicii Moldova și în țările din vecinătate, în această perioadă, sunt de la 500 până la 1.000 de particule de polen pe metru cub de aer.
Alergia la ambrozie: Orice persoană riscă să aibă alergie la această plantă
Alergiile sunt un răspuns exagerat al sistemului imunitar la factori de mediu, cu care noi trebuie să putem trăi. Odată ce ne expunem la concentrații mari de polen de ambrozie, an de an, putem dezvolta sensibilizare la polen, care poate evolua spre alergie. Din această cauză, prevalența rinitei alergice în ultimii 10-15 ani este într-o continuă creștere. Perioada de la expunere și până la declanșarea simptomelor variază, de la o persoană la alta. Cert este că oricine poate deveni alergic.
Simptomele alergiei la ambrozie
Deoarece planta înflorește mai mult în august și astfel concentrația de polen este mai mare persoanele au simptome mai severe anume în această lună. Oamenii au simptome și la sfârșitul lunii iulie, doar că mulți, în special cei la care alergia se manifestă în primul an, cred că este o răceală. De menționat că, simptomele alergiei la ambrozie apar în fiecare an, în aceeași perioadă.
Cele mai frecvente simptome ale alergiei la ambrozie sunt:
- nas înfundat;
- secreții nazale;
- strănut în salve;
- conjunctivită alergică – senzație de mâncărime, lăcrimare abundentă.
Simptomele în perioada august-septembrie mai pot fi:
- dificultăți de respirație:
- tuse;
- senzație de „fluierat” în piept (poate indica asupra unor simptome ale astmului, care se asociază cu rinita alergică la o treime dintre persoane).
Aerul prin căile respiratorii superioare ajunge în bronhiole și alveole și aceeași inflamație pe care o avem la nivelul nasului ajunge să fie prezentă și la nivelul căilor respiratorii inferioare.
Tratament
Este necesar ca persoanele să administreze medicamentele pe care le recomandă alergologul și să evite automedicația sau preparatele nejustificate și nedocumentate clinic, ca fiind eficiente și permise a fi folosite în cazul alergiei. Există două opțiuni de tratament a rinitei alergice. Tratamentul simptomatic, cu medicamente antiinflamatoare și cele antihistaminice, este administrat pe toată perioada de prezență a simptomelor. Cu ajutorul imunoterapiei tratăm alergia, nu simptomele ei. Este un tratament de lungă durată, specific, țintit pe alergen. Se administrează pe perioade de șase-șapte luni pe an, timp de trei-cinci ani la rând. Astfel, reeducăm sistemul imunitar și anume sporim toleranța la alergenii de mediu. Tratamentul este ales de către medicul alergolog, pentru fiecare persoană în parte”.
Recomandările medicului alergolog
„Minimizarea expunerii la polen este principala metodă de gestionare a rinitei alergice. La respirarea unei cantități mai mici de polen ajută purtarea măștii și a ochelarilor de soare.
Pentru a preveni agravarea simptomele este nevoie ca persoanele să evite ceaiurile din plante, tratamentele pe bază de plante, alimentele, precum pepenele galben, pepenele roșu, castraveții, dovleceii, la fel să evite aflarea în apropiere de floarea soarelui, cicoare, păpădie. Totodată, este necesar să fie spălat părul, în fiecare seară, iar geamurile din locuință să fie închise”.
Menționăm că, pentru contracararea efectelor nocive ale ambroziei asupra sănătății populaţiei, prin Hotărârea de Guvern Nr. 967 din 3 octombrie 2018 s-a stabilit că subiecții responsabili de gestionarea terenurilor, printre care sunt și autoritățile publice locale, sunt obligați să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei, în perioada cuprinsă între răsărirea acesteia şi sfârşitul perioadei de vegetaţie.
Totodată, potrivit HG, subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică trebuie să prezinte semestrial Ministerului Agriculturii raport despre măsurile întreprinse în vederea combaterii ambroziei. Ministerul Agriculturii la rândul său, anual, trebuie să prezinte Guvernului raportul cu privire la realizarea Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii, pentru anii 2019-2024. Potrivit planului respectiv, Ministerul Sănătății are sarcina să informeze populația cu privire la efectele polenului acestei buruieni asupra sănătății.
Precizăm că, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a solicitat implicarea activă a autorităților publice locale în realizarea măsurilor de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii în spațiile publice, pe teritoriile adiacente întreprinderilor de stat și celor private, dar și în sectoarele particulare din teritoriu deservit, etc. Totodată, au fost realizate acțiuni de comunicare și informare, prin distribuirea materialelor informative, desfășurarea seminarelor, etc.