În dimineața zilei de 10 noiembrie Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publică au făcut totalizările în cadrul unui briefing de presă a Campaniei de sensibilizare a populației la asigurarea accesului serviciilor specializate de urgență, cu genericul “Fii responsabil, salvează o viață”. Activitatea a fost organizat în sectorul Ciocana al capitalei pe strada Ion Dumeniuc.
La eveniment a participat șeful adjunct IGSU, colonel al serviciului intern Alexei Lavrinenco și șeful INSP, colonel Constantin Țurcan.
În cadrul briefingului oficialii au prezentat rezultatele obținute de salvatori și polițiști, în urma verificărilor curților blocurilor locative, fiind identificate multiple cazuri de blocare a căilor de acces pentru autospecialele de intervenție pe timpul misiunilor realizate de serviciile de urgență.
De asemenea, oficialii au menționat că parcarea autovehiculelor în locuri neregulamentare poate tergiversa timpul de răspuns a salvatorilor la apelurile de urgență, fapt care duce la consecințe mult mai grave în cazul incendiilor și altor situații de risc, punând în pericol viețile omenești. Cetățenii au fost îndemnați repetat să respecte regulile de circulație, să evite parcările neregulamentare și să nu blocheze căile de acces echipajelor poliției, serviciului medical, salvatorilor și pompierilor.
Conform datelor IGSU, în total în urma activităților întreprinse au fost întocmite 89 procese verbale de contravenții administrative, iar mai multe mijloace de transport au fost ridicate de evacuatoare.
Astfel, conform datelor colectate, în perioada desfășurării Campaniei, 5746 de cetățeni au fost atenționați în vederea neadmiterii parcării neregulamentare a automobilelor, fiind distribuite și afișate 4853 pliante informative pentru sensibilizarea populației la asigurarea accesului liber a serviciilor specializate spre blocurile locative și alte edificii și obiective de importanță.
Campania a fost desfășurată în municipiul Chișinău, precum și în Bălți, Comrat, Căușeni, Cahul și alte raioane și orașe ale țării având drept scop informarea și sensibilizarea cetățenilor Republicii Moldova privind riscurile care pot apărea în cazul parcărilor mijloacelor de transport în locuri neregulamentare.
Acțiunile salvatorilor și polițiștilor urmează a fi desfășurată și în următoarea perioadă în locurile greu accesibile, în preajma blocurilor locative și a obiectivelor de menire sanitară și socială pentru a preveni tergiversarea accesului serviciilor specializate în situații de risc.
Doina Munteanu