Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară în perioada vacanței de vară, activități de prevenire a situațiilor de risc în taberele de odihnă pentru copii din toate raioanele țării.
În acest context, astăzi, 21 iunie 2024, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției au desfășurat activități de instruire a copiilor privind normele de securitate personală în diverse situații de urgență.
Acțiunile au avut loc la tabăra de odihnă pentru copii cu sejur de zi în incinta Gimnaziului Ion Luca Caragiale din municipiul Chișinău. Aici, peste 70 de copii cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani au fost implicați în diverse ateliere de lucru și activități interactive. Salvatorii și pompierii au interacționat direct cu cei mici, discutând despre siguranța personală și comportamentul adecvat în fața diverselor situații de risc. Astfel, angajații IGSU au prezentat minorilor acțiunile necesare de întreprins în cazul izbucnirii unui incendiu și au avertizat despre riscul jocului cu focul și alte surse de aprindere în locuințe, precum și în preajma terenurilor deschise.
Mai mult, în vederea evitării cazurilor de înec, specialiștii au acordat o atenție deosebită și regulilor de comportament în timpul scăldatului și aflării în preajma bazinelor acvatice. Salvatorii au îndemnat minorii să nu intre în apă de unii singuri și au subliniat că scăldatul se permite doar în locuri amenajate cu stații de salvare. Totodată, paramedicii SMURD au demonstrat copiilor manevre de acordare a primului ajutor în situații de urgență, cum ar fi arsuri, cazuri de înec, stop cardiac și fracturi.
Totodată, minorii au fost familiarizați cu aspecte legate de intervenție și prim ajutor, dar și au avut ocazia să exploreze echipamentele și tehnica pompierilor, să refuleze apa din furtunuri, dar și să înțeleagă munca zilnică a acestora participând la simulări practice.
De asemenea, specialiștii din cadrul IGP au organizat ateliere interactive pentru copii privind regulile de securitate personală, ordinea publică și de securitate în trafic.
Activități similare privind pregătirea copiilor în vederea reacționării corecte în diverse situații excepționale, dar și prevenirea situațiilor de risc au fost desfășurate și în alte tabere de odihnă din raioanele Cahul, Cimișlia, Bălți, Căușeni, Soroca, Florești, UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău, încă de la începutul sezonului estival.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență acordă o atenție sporită pregătirii tinerelor generații în domeniul securității vieții, continuând să desfășoare activități de instruire pe parcursul întregii perioade estivale. Scopul acestor inițiative este de a minimiza riscurile și de a pregăti copiii pentru reacționarea corectă în fața situațiilor de urgență.