Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă informarea populației privind riscul intoxicațiilor cu dioxid de carbon emanat în urma fermentării vinului. Astfel, angajații IGSU au informat peste 53 mii de cetățeni din toate regiunile țării, la capitolul bazele securității vieții.
Specialiștii au înmânat gospodarilor pliante informative privind riscurile intoxicării, dar și acțiunile care trebuie întreprinse pentru evitarea pericolului. Pentru prevenirea intoxicațiilor și situațiilor de risc, zilnic în măsurile de prevenire, au fost implicați 75 de angajați ai Inspectoratului cu 41 unități de tehnică care au difuzat atenționări pentru cetățeni prin sistemele de sonorizare ale autospecialelor.
De asemenea, salvatorii au ajuns în gospodăriile oamenilor și i-au îndrumat privind regulile care trebuie să fie respectate în perioada fermentării mustului, cu scopul evitării cazurilor tragice.
Cetățenii au fost atenționați că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni, în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite.
Pentru evitarea tragediilor, specialiștii roagă persoanele care produc vin să-l țină în aer liber, să nu intre în spații închise unde este păstrat produsul nefermentat. Pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, salvatorii recomandă gospodarilor să aprindă o lumânare, iar în cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucât aportul de oxigen este insuficient.
Campania de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon desfășurată de IGSU va continua pe toată perioada de fermentare a vinului în toate raioanele țării.
Cristina Pendea