Inspectoratul General pentru Situații de Urgență de comun cu angajații subdiviziunilor MAI (IGP, IGC și IGPF) continuă activitățile de prevenire a înecurilor în perioada estivală.
Conform datelor statistice, în perioada 08 – 14 iulie au fost vizitate 395 locuri publice și de agrement, fiind instruiți 6 303 de maturi și 5 643 de copii, privind regulile de siguranță la scăldat.
Menționăm, că de la începutul perioadei estivale activități de profilaxie desfășurate în vederea evitării incidentelor în bazinele acvatice și cazurilor tragice de înec în timpul scăldatului, salvatorii, polițiștii și carabinierii au instruit 55 819 persoane adulte și 41 759 de copii, fiind vizitate 3 211 locuri publice și de agrement.
În cadrul acțiunilor de prevenire, salvatorii au îndemnat oamenii să respecte cu strictețe regulile de siguranță la scăldat, pentru evitarea cazurilor tragice de înec. Aceștia au comunicat cetățenilor că scăldatul în condiții de temperaturi extrem ridicate trebuie să fie evitat cu scopul prevenirii șocului termic și ca urmare a incidentelor tragice pe apă.
Mai mult, pompierii au venit cu îndemn pentru cei care optează, totuși, să meargă la scăldat, recomandându-le să facă un duș înainte de a intra în apă, în locurile special amenajate, pentru reglarea treptată a temperaturii corpului. În perioada caniculară, intrarea în apă, după expunerea îndelungată la razele solare poate provoca riscul înecului. Dacă intrăm brusc în apă, după ce ne-am expus mult timp la soare, organismul poate suferi un șoc termic cu consecințe fatale.
De asemenea, oamenii au fost îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri sigure, amenajate cu stații de salvare. Totodată, salvatorii au menționat că nu se permite scăldatul seara târziu, îndeosebi pe timp de noaptea sau în condiții meteorologice nefavorabile.
Specialiștii au avertizat că scăldatului cu colac gonflabil, saltele cu aer sau scânduri pot duce la incidente pe apă, iar persoanele care nu au abilități de înot au fost rugate să nu se scalde singure și să nu intre în apă mai sus de brâu. Mai mult, angajații IGSU au îndemnat cetățenii să evite scăldatul sub efectul alcoolului, fiindcă sub efectul acestuia, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc provocând pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.
Recomandările salvatorilor au fost și pentru părinți și cei care au în grijă minori, astfel aceștia au fost rugați să-și monitorizeze permanent copiii și să nu le permită aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice, precum și intrarea în apă fără supraveghere.
Conform unei analize efectuată de IGSU, înecurile în cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani sunt rezultate ca urmare a neglijenței măsurilor de securitate în timpul aflării în apă, iar părinții acestora nu au asigurat supravegherea lor.
De asemenea, specialiștii IGSU au stabilit că cele mai multe cazuri de înec sunt înregistrate în rândul persoanelor adulte, din cauza nerespectării regulilor generale de comportament în timpul aflării în zonele cu risc sporit (scăldat și/sau pescuit), precum și din cauza abuzului de întrebuințare a băuturilor alcoolice, cei mai vulnerabili fiind bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 – 44 ani.