Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat pe 3 decembrie Campania de prevenire a înecurilor în perioada rece a anului. Activitatea a fost desfășurată la lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău.
La evenimentul a participat conducerea Inspectoratului, care în cadrul briefinului de presă a menționat că gheața fragilă pe bazinele acvatice prezintă un pericol pentru viață și sănătate în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus.
Pentru informarea cetățenilor,salvatorii au improvizat o situație de înec a unei persoane cu acordarea primului ajutor medical și manevrelor de resuscitare în urma hipotermiei. Salvatorii îndeamnă amatorii de pescuit la copcă să fie foarte prudenți. Deteriorarea gheții pune în pericol viața celor aflați pe aceasta. Este strict interzisă aflarea pe gheață, dacă stratul nu depășește 8-10 centimetri.
Potrivit IGSU minorii sunt cei mai expuși riscului de prăbușire. Părinții sunt atenționați să nu-și lase copiii să se joace singurii pe gheață. Pentru evitarea tragediilor maturii sunt rugați să interzică copiilor schiatul și patinajul în preajma bazinelor acvatice.
Mai mult, în caz dacă observați persoanele căzute sub gheață salvatorii îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112. Pentru a extrage persoana prăbușită este indicat să mergeți târâș către sinistrat și să întindeți către el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață.
Potrivit medicilor persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. Totodată, în mod de urgență i se schimbă hainele și se acoperă cu o plapuma, după ce este strict necesară administrarea băuturilor calde.
Conform datelor statistice, înregistrate de IGSU, datorită măsurilor de prevenire desfășurate sistematic de instituție în Republica Moldova se atestă o micșorare semnificativă a cazurilor de înec în comparație cu anii precedenți. Astfel, în anul 2002 au fost înregistrate 232 cazuri de înec, iar de la începutul anului 2021, 77 de persoane și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară. Totodată pe parcursul anului 2021, datorită intervențiilor salvatorilor IGSU și salvamarilor, în zonele de agrement și bazinele acvatice, 217 persoane au fost salvate de la înec.