Astăzi, 22 martie Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a organizat o activitate de teren cu scopul prevenirii incendiilor de vegetație uscată în urma majorării semnificative a numărului focarelor de ardere înregistrate în țară.
Evenimentul a avut loc în teren, într-un lan afectat recent de flăcări din localitatea Sângera din municipiul Chișinău.
Specialiștii din cadrul Direcției generale prevenție a IGSU au prezentat ultimele date statistice și au vorbit despre impactul negativ a focarelor de ardere asupra mediului.
Potrivit pompierilor statistica medie a intervențiilor în ultimele 72 de ore, arată că salvatorii și pompierii au peste 250 de misiuni la lichidarea focarelor de ardere. Pompierii au vociferat necesitatea respectării regulilor antiincendiare în scopul minimalizării riscurilor de izbucnire a incendiilor, totodată menționând complexitatea intervenției la astfel de misiuni.
În acest sens, angajații IGSU au îndemnat repetat oamenii să nu dea foc ierbii, stufărișului și gunoiului menajer, întrucât în condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate orice scânteie se poate răspândi cu repeziciune. Pentru evitarea incendiilor de vegetație specialiștii îndeamnă oamenii să fie responsabili, să nu aprindă iarba uscată și gunoiul menajer pentru ca focul să nu nimicească flora și fauna țării, dar și pentru prevenirea pagubelor materiale.
Totodată, specialiștii au menționat că în ultimele 24 de ore în Republica Moldova au fost înregistrate 275 de misiuni la stingerea incendiilor de vegetație uscată, care au nimicit 215 ha de teren.
Conform IGSU, de la începutul anului 2022 pompierii au realizat 3550 de intervenții la lichidarea focarelor de ardere fiind distruse de flăcări 24000 de hectare.