
„La Calfa și la Roșcani, Anenii Noi, oamenii au ieșit zilele trecute să protesteze decizia înhumării unor porci infestați. Nu incinerați, așa cum se cade să se facă în asemenea situații, dar îngropați în localitățile lovite de această calamitate. 65.000 capete. Nu ai cum să nu te panichezi de efectele pe care le poate avea această bombă cu ceas, în urma descompunerii leșurilor, agenții patogeni, care pot otrăvi toate sursele de apă potabilă, contaminat mediul, răspândirea unor viruși, față de care Covid-19 ne va părea distrație”. Despre aceasta scris președintele partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, informează PROVINCIAL.
Politicianul se întreabă „oare de ce autoritățile acestui guvern nu iau rapid deciziile care se cer în aceste condiții?”. „Adică, PM Recean cere prin Comisia Stare Excepțională derogări de la legile RM pentru a permite unor companii din offshore să importe separatiștilor gaz gratis, iar acum nu pot reveni la Comisie, atunci când chiar este nevoie de măsuri extraordinare de siguranță publică? Foarte stranie abordarea. Unde nu au fost respectate normele de biosecuritate în aceste ferme? În ce măsură, autoritățile au luat în considerație plângerile repetate din partea populației acestor 2 localități asupra modului în care agentul economic respecta obligațiile ecologice? De ce nu sunt incinerate animalele pierite? Când s-a depistat infestarea? Există riscul unei contaminări în alimentația publică? Cât de extins este focarul de contaminare? Ce resurse va primi agentul economic afectat de această pierdere economică colosală (apr. 400 mln euro)? Ce politici are actualul guvern pt a preveni un val de noi scumpiri pe piața locală?”, a adăugat el.
Liderul CUB mai spune că „ridică întrebări serioase competența ANSA, implicată în acest caz, dar și grija guvernului pentru consecințele în lanț pe care le poate provoca decizia în materie de biosecuritate pt oameni și apele freatice. Decizia de a autoriza îngroparea animalelor ucise, nu de a le incinera, pare să fie dovada crasă a unei iresponsabilități majore. Standarde europene? nu, nu știu, nu am auzit. O criză sanitară prost gestionată, fără transparență și oameni competenți, în anul 2025, va detuna, ca un virus, toată apărarea ”spaniolă” a actualilor guvernanți. Sper să știe. FAnarioții lui pește”.
„Moldova este adeseori văzută drept „africa europei” și asta pentru că incompetența, neglijența, lipsa de răspundere parcă-i ruptă din modelul celor mai prost guvernate triburi africane. Să vă vedem? Ce va face în această criză guvernul, care nu-și putea încheia nici măcar șiereturile la ghete fără niște consultanți străini”, a concluzionat Igor Munteanu.