Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a participat, pe 10 august, împreună cu alți oficiali, la Festivalul BelEU Fest, din Slobozia Mare. Evenimentul a fost organizat în inima rezervației biosferei „Prutul de Jos”, un loc unic ce îmbină frumusețea naturală cu bogăția culturală a regiunii.
Festivalul, care s-a desfășurat cu îndemnul „Uniți în diversitate”, a reunit participanți atât din Republica Moldova, cât și de peste hotarele ei. Participanții au avut ocazia să se bucure de un program variat, care a inclus activități culturale, artistice și tradiționale, menite să celebreze diversitatea și patrimoniul cultural al regiunii.
Sergiu Prodan a punctat importanța unor proiecte inovatoare și a parteneriatelor public-private în dezvoltarea turismului în regiune și a propus ideea unui tren de epocă, care să circule prin raionul Cahul, similar Mocăniței românești. Ministrul Culturii a subliniat că o astfel de inițiativă ar putea revitaliza turismul în regiune și ar oferi o experiență unică vizitatorilor: „Este acest dig protector, pe care este construită o cale ferată. Această Mocaniță dacă o fi să fie, va înmulțit cu 10 cifra de afaceri a destinației turistice Cahul.”, a specificat ministrul.
Un loc aparte în cadrul Festivalului, l-au avut dezbaterile dedicate protecției mediului și dezvoltării turismului. Ministrul susține că pentru a dezvolta turismul trebuie să colaboreze autoritățile locale, centrale și businessul, dar să se țină cont de protecția mediului: „Mă bucur să văd oameni gata să pună umărul la dezvoltarea acestei frumoase regiuni. Lunca Prutului are un potențial turistic enorm și poate fi o carte de vizită a întregii țări. Trebuie doar să credem și să muncim pentru asta”.
Pe parcursul zilei, oaspeții au putut admira lucrările expuse în cadrul Târgului meșteșugarilor din zona de Sud a țării și au avut ocazia să participe la ateliere interactive de artizanat. De asemenea, festivalul a găzduit o expoziție de pictură și una dedicată investițiilor europene, ambele deschise publicului larg.
Vizitatorii au avut oportunitatea să se delecteze cu bunătăți din gastronomia locală, pregătite de gospodinele din Slobozia Mare, și să participe la un atelier tradițional de pregătire a cuscuților.
Seara s-a încheiat cu un concert de muzică populară și modernă, cu evoluarea mai multor artiști.
Evenimentul a fost organizat de AO „Institutum Virtutes Civilis” și Primăria Slobozia Mare, cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, cofinanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și desfășurat în parteneriat cu Ministerul Culturii și Consiliul Raional Cahul.