Institutul „Selecția” a finalizat de curând recoltarea seminței de sfeclă pentru zahăr și furaj cultivate în actualul sezon agricol prin metoda directă, ce constă în însămânțarea din toamnă și iernarea plantulelor în câmp.
Această metodă permite reducerea de 3-4 ori a cheltuielilor față de cea indirectă, dar și obținerea până la 2,3 t/ha de semințe de o calitate biologică înaltă.
În acest caz, semănatul se face în sol pregătit din timp, la o adâncime de 3-4 cm, iar termenul optim e 25 august-5 septembrie. Norma de însămânțare este mai mare comparativ cu cea utilizată la cultivarea sfeclei în scopuri industriale, cu păstrarea aceleiași distanțe, de 45 cm între rânduri.
După răsărire, plantele se îngrijesc prin udare și fertilizare, pentru a le asigura o creștere sănătoasă și viguroasă. Primăvara devreme se efectuează lucrări mecanice de îngrijire. Recoltarea semințelor se face mecanizat și are lor de regulă mai devreme decât în cazul metodei indirecte.
În acest an, Institutul „Selecția” a produs pe 2,85 ha semințe de sfeclă pentru zahăr de soiul „Victoria” și pe 1,2 ha – de sfeclă furajeră „Ciugur”.
Folosirea metodei directe devine tot mai eficientă pe fondul schimbărilor climatice, care au loc în ultimii ani și generează ierni mai blânde, ce oferă condiții favorabile pentru iernarea plantelor în câmp.
În prezent, producerea semințelor de sfeclă de zahăr prezintă un interes sporit. Or, chiar și recoltele mai mici, dar obținute cu cheltuieli reduse, pot genera profit pe fondul prețurilor mari la inputurile industriale, inclusiv pentru semințe.