Ieri, 26 septembrie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Biblioteca Națională a Republicii Moldova în comun cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova au lansat proiectul de restaurare a documentelor de patrimoniu din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. Proiectul „Salvgardarea Hrisoavelor basarabene din perioada ţaristă (1812-1917)” este finanțat de Ambasada SUA, prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Salvgardarea Culturală.
La inaugurare au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al SUA la Chișinău, E.S. James D. Pettit, colectivul Bibliotecii Naționale, oameni de cultură, cercetători, jurnaliști.
În cadrul evenimentului ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a remarcat că în colecția Bibliotecii Naționale se regăsesc importante documente de patrimoniu, care odată restaurate vor constitui o sursă temeinică pentru cercetători. Ministrul a mulțumit Ambasadei SUA la Chișinău și E.S. James D. Pettit pentru susținerea acestui proiect semnificativ în vederea conservării colecției de carte rară, exprimându-și în context recunoștința față de partenerii americani pentru sprijinul constant al proiectelor culturale în Republica Moldova, precum este restaurarea Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” de la Căușeni ș.a.
La rândul său, E.S. James D. Pettit, ambasador extraordinar și plenipotențiar al SUA la Chișinău, a menționat că Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservare Culturală promovează a gamă largă de proiecte de valorificare a patrimoniului cultural al Moldovei. “Prin susținerea proiectelor de salvgardare a siturilor, colecțiilor și tradițiilor Fondul Ambasadorilor contribuie la repunerea lor în circuitul cultural și la relevanța lor pentru generațiile viitoare”, a afirmat ambasadorul.
În cadrul proiectului, care se va desfășura până în primăvara anului 2019, vor fi restaurate circa 170 de documente patrimoniale – colecția de Hrisoave basarabene a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.
Grantul prevede modernizarea proceselor de conservare, restaurare și expunere a documentelor de patrimoniu în cadrul Bibliotecii. În ajutorul bibliotecarilor din Biblioteca Națională vor fi oferite echipamente speciale de: curățare, dezinfecție, creare microclimă, mobilier specializat pentru expunerea documentelor de partimoniu. Totodată vor fi elaborate și programe de formare pentru: bibliotecari, cercetători, specialiști în conservare şi restaurare documentară, conduse de experții din străinătate. În cadrul Simpozionului Științific Internațional, care va avea loc în vara anului 2018, participanţii vor cunoaște rezultatele cercetărilor istorice şi bibliografice, inclusiv și a Hrisoavelor basarabene.
Hrisoavele basarabene reprezintă sursa primară de informaţie pentru cercetători, unele dintre acestea fiind singurele documente în limba română, ce reflectă evenimentele locale și internaționale din acea perioadă. Participanţii vor cunoaște și alte Hrisoave Basarabene ce oglindesc viața orașului Chișinău.
Dina Roșca