Şcoala de Arte din com. Sărata Galbenă este o instituţie cu tradiţie. În acest an, Şcoala împlineşte 45 de ani la deschidere. Pe parcursul acestor ani, aici au studiat mai multe generaţii de copii, cu care instituţia se mândreşte foarte mult. Foştii absolvenţi fac parte azi din orchestre prestigioase, precum „Lăutarii”, Orchestra fraţilor Advahov, Orchestra simfonică din Timişoara etc, practicându-şi meseria artistică în diferite ţări de pe glob. La moment, instituţia cunoaşte o etapă nouă, graţie unui proiect de extindere a spaţiului, iniţiat de Direcţia Cultură şi Turism şi susţinut de Consiliul raional Hânceşti.
„În acest an, Şcoala de Arte Sărata Galbenă împlineşte 45 de ani de la fondare. În primul an, instituţia era frecventată de 50 de copii. Ulterior, s-a mărit şi numărul elevilor, şi al profesorilor, a apărut încă un spaţiu pentru studii, astfel că capacitatea Şcolii s-a majorat. În ultima perioadă, Şcoala rămas cu sediul actual, care dispune de un spaţiu de cca 160 m2, cu 6 cabinete pentru studii relativ mici, o sală festivă mică de nici 40 m2, astfel încât a apărut ideea de a construi o anexă, din necesitatea de a crea condiţii optime de activitate elevilor şi profesorilor” – menţionează pentru CURIER Ion Tulbu, fost şef al Direcţiei Cultură şi Turism, actualul director al instituţiei.
Proiectul anexei a fost conceput (proiectat) în 2015, spune dl director, acesta fiind înaintat spre finanţare către ADR Centru, dar, deşi a fost bine cotat, aşa şi nu a mai beneficiat de finanţare. Ulterior, a fost direcţionat pentru obţinerea finanţării în cadrul unui proiect transfrontalier, unde a fost clasat pe lista de rezervă, dar, la fel nu a beneficiat de finanţare.
„Am avut mari speranţe că acest proiect va obţine într-un final finanţare, şi, întrucât nu a fost să fie, n-am renunţat totuşi la el. La insistenţele noastre, că copiii care studiază au nevoie şi merită un spaţiu suplimentar la cel existent, conducerea raionului, în special dl preşedinte Iurie Levinschi, a fost receptivă, astfel încât la finalul lunii iunie 2021 Directia Cultură şi Turism a iniţiat procedura de achiziţie pentru lucrările de construcţie a anexei. Iniţial, Consiliul raional a alocat cca 900 mii lei, costul proiectului în total fiind de 2 mln 300 mii lei. Anul trecut, am realizat lucrări ce ţin de construcţiile capitale şi acoperişul. După care, anul acesta, am început lucrările în interior. Ulterior, din soldul disponibil au fost alocate 300 mii lei, iar, mai tîrziu, alte 570 mii lei. La moment, suntem la etapa când avem practic finalizate lucrările în proporţie de 75%, adică mai avem nevoie de cca 300 mii lei pentru ca lucrările pe interior să fie încheiate şi instituţia să fie funcţională, la capacitatea proiectată” – a specificat dl Tulbu.
La noua construcţie, unde cabinetele sunt spaţioase şi luminoase (două săli de clasă la parter, o sală de clasă la demisol şi sala de festivităţi care are peste 80 m2), s-au realizat în totalitate lucrările de infrastructură şi utilităţi tehnice, cum ar fi sistemul de electricitate, sistemul de încălzire (inclusiv cu încălzirea podelei la demisol), ventilarea, precum şi sistemul de apă şi canalizare (WC-uri şi apă la robinet). Dacă anterior WC-urile erau funcţionale doar în curtea şcolii, acum punctele sanitare vor fi disponibile în interiorul anexei, ceea ce reprezintă nu doar un confort pentru elevi şi cadre didactice, dar şi o necesitate de bază şi o investiţie în sănătate într-o instituţie modernă.
“Sper că Consiliul raional va identifica şi aloca mijloace financiare necesare pentru finalizarea lucrărilor la anexă, astfel încât să încheiem toate lucrările pe interior, rămânând pentru anul viitor doar lucrările pe exterior şi amenajarea terenului adiacent clădirii. Ar fi păcat ca, după atâtea investiţii, să stopăm lucrările pe ultima sută de metri din lipsă de finanţare. Vreau să menţionez că avem o bună conlucrare cu APL de nivelul I, pentru care ţin să le aduc sincere mulţumiri, la moment compartimentul artă plastică activând în sediul grădiniţei, iar grupa de artă teatrală – la Casa de Cultură. Noi dorim să le oferim condiţii excelente de studii tuturor copiilor, pentru ca ei să se bucure de spaţii adecvate pentru a picta sau a monta un spectacol, iar la concerte sau spectacole să nu se înghesuie împreună cu profesorii şi părinţii într-o sală de festivităţi prea mică. Pe această cale, ţin să mulţumesc de asemenea preşedintelui raionului, Iurie Levinschi, şi vicepreşedintelui raionului pe domeniul social, Lilia Tănase, pentru receptivitate, pentru că am găsit înţelegere şi susţinere în aceste timpuri deloc uşoare, când trecem prin crize financiare, şi sperăm că împreună vom duce la bun sfârşit acest proiect pentru ca, până la finele acestui an, elevii şcolii să păşească în noul sediu. Este un proiect durabil – pentru copii şi pentru întreaga comunitate, care aduce plus valoare atât instituţiei şi comunei Sărata Galbenă, cât şi întregului raion Hânceşti” – a reiterat în final Ion Tulbu.
Şcoala de Arte din c. Sărata Galbenă este frecventată de 128 de copii din diferite localităţi, inclusiv din r. Leova, la următoarele compartimente: muzică, artă teatrală şi artă plastică. În perspectivă, se prevede şi deschiderea unei grupe de meşteşuguri (ceramică), în cadrul compartimentului artă plastică, întrucât instituţia dispune atât de meşter care să instruiască copiii în acestă tehnică, cât şi cuptor pentru prelucrarea ceramicii. În acest mod, instituţia va fi mai atrăgătoare pentru copii, având capacitatea de a înscrie la studii cât mai mulţi elevi.
Sursa: Info Curier Hâncești