Anul agricol 2022, încă din start, se anunţă a fi unul deloc uşor, în condiţiile în care se atestă preţuri exagerate la carburanţi, dar şi secetă la nivelul solului, ce îngrelează lucrările agricole de primăvară, informează PROVINCIAL cu referire la Info Curier Hâncești.
Potrivit şefului Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti, Ion Sîrbu, una dintre provocările cu care se confruntă agricultorii din raion este legată de inputurile foarte costisitoare, şi aici ne referim la carburanţi, îngrăşăminte minerale, material semincer etc. „Dacă în anii trecuţi, preţul îngrăşămintelor minerale era de 8-10 mii lei/t, la moment, preţul constituie 12-14 mii lei/t. Această situaţie nu le permite agricultorilor să respecte întru totul tehnologia de cultivare a culturilor agricole. Dacă agenţii economici mai mari se orientează să opereze careva economii pe baza faptului că au investit în îngrăşăminte anii trecuţi, atunci agenţii economici mai mici este cu totul diferită. Aceste îngrăşăminte, odată introduse, îşi manifestă efectul pe parcursul câtorva ani” – menţionează pentru CURIER Ion Sîrbu.
Altă problemă atestată este seceta pedologică, care, deşi este moderată, afectează destul de substanţial bunul mers al lucrărilor de primăvară şi dezvoltarea ulterioară a plantelor. La adâncimea de 1m, umiditatea solului este de doar 60-70%, dar în unele câmpuri situaţia este şi mai critică. „Din lipsă de irigare, din păcate, vom avea mari probleme în acest sezon agricol” – specifică sursa citată. În schimb, un aspect pozitiv este faptul că tehnica agricolă de pe teritoriul raionului, care este în stare bună şi în cantitate suficientă, va permite realizarea lucrărilor agricole conform tehnologiei şi în timpul cuvenit.
Totodată, agricultorii sunt antrenaţi în lucrări de pregătire a solului p4entru semănatul de primăvară. Este în curs semănatul culturilor precum orzul de primăvară, grâul de primăvară şi mazărea, lucrările fiind efectuate în proporţie de cca 80%.
În sectorul zootehnic, potrivit specialistului principal pe acest segment din cadrul Direcţiei raionale Agricultură şi Alimentaţie, Ion Moraru, s-a dat start programului de plăţi per cap de animal, pentru bovinele de lapte – 7000 lei, pentru bovinele de prăsilă – 1000 lei, pentru ovine şi caprine de lapte – 500 lei, pentru cele de prăsilă – 750 lei, pentru bovinele până la 12 luni – 5000 lei, pentru ovin/caprine din aceeaşi categorie – 300 lei. De asemenea, se prevăd subvenţii pentru tehnica agricolă în exploataţiile zootehnice de până la 50%.
„La moment, oferim consultaţii şi ajutor agenţilor economici din teritoriu pentru obţinerea autorizaţiilor sanitar-veterinare şi pregătirea pachetelor permisive pentru obţinerea subvenţiilor. Dacă în 2020 doar 3 ferme din raion aveau autorizaţie sanitar-veterinară, la moment avem 20 de ferme care activează având această autorizaţie, ceea ce este un lucru îmbucurător. De asemenea, se pregătesc sesiuni de instruire pentru crescătorii de animale din cadrul AO „Miobilact”, şi, totodată, intenţionăm să implementăm un proiect pentru înnoirea raselor de animale înalt productive, cum ar fi rasa de bovine „Simmental” şi rasa de ovine Suffolk, dar şi rasa de ovine de lapte „Assaf” – a specificat dl Moraru.
Pentru agricultorii din această ramură se prevede o vizită de studiu România-Bulgaria-Ungaria, cu suportul Ministerului Agriculturii, ce le va permite crescătorilor de animale de la noi să facă cunoştinţă cu condiţiile de exploatare a acestor animale şi să aibă posibilitatea de a încheia contracte de achiziţie a animalelor de rasă mai sus menţionate.
Sursa: Info Curier Hâncești