Guvernul creează premise pentru susținerea afacerilor agricole de familie. În acest scop, sunt modificate condițiile de exercitare a activității de întreprinzător de către gospodăriile țărănești.
Proiectul prevede că gospodăriile țărănești activitatea cărora a depășit cadrul unei afaceri de familie vor trebui să treacă la alte forme organizatorico – juridice. Proiectul stabilește limite valorice (suprafață și număr de animale) pentru desfășurarea activității de antreprenoriat sub formă de gospodărie țărănească.
„Conceptul de gospodărie țărănească are la bază ideea dezvoltării afacerilor în agricultură, bazate pe munca personală a membrilor familiei. În sprijinul acestora, actele normative acordă facilități, precum cotă redusă a impozitului pe venit, regim simplificat de contabilitate și contribuții sociale avantajoase, comparativ cu alte forme de antreprenoriat.
În urma analizelor, s-a constatat că circa 8% din gospodăriile țărănești dețin terenuri cu o suprafață mai mare de 150 ha, existând gospodării cu peste 10.000 ha. Deținerea unor astfel de suprafețe de teren denotă, indirect, că s-a depășit cadrul unei afaceri de familie și nu se justifică necesitatea de protecție deosebită din partea statului”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.