Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 16 martie 2022, Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale (CNCDRL). Noua structură este organizată în baza modificărilor realizate la Legea privind dezvoltarea regională, potrivit căreia Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale îi vor fi atribuite competențe extinse și în domeniul dezvoltării locale.
Conform Regulamentului, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale este o structură funcțională de competență generală, fără personalitate juridică, constituită pentru aprobarea, promovarea şi coordonarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională și locală la nivel național. Documentul stabilește componența CNDRL, funcțiile și atribuțiile Consiliului Național, dar și aspectele de organizare, convocare, desfășurare a ședințelor și aprobare a deciziilor, inclusiv modul de consemnare a acestora.
Astfel, pentru a asigura posibilitatea de a participa la procesul decizional mai multor entități de nivel național și local, a mediului privat și asociativ, CNDRL va avea în componență 18 membri, printre care miniștri cu competențe în domenii, precum dezvoltarea regională, economie, finanțe, agricultură și industria alimentară etc., Secretarul General al Guvernului, președinți ai consiliilor regionale pentru dezvoltare Nord, Centru, Sud, UTA Găgăuzia, câte un reprezentant al sectorului privat din partea fiecărui consiliu regional pentru dezvoltare și un reprezentant al Congresului Autorităților Locale din Moldova, care va reprezenta interesele și prioritățile de dezvoltare ale autorităților locale.
CNCDRL va avea următoarele funcții:
- de aprobare a direcțiilor strategice și a domeniilor prioritare pentru dezvoltarea regională și locală;
- de aprobare și promovare a criteriilor de selectare, evaluare și aprobare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală;
- de supraveghere și aprobare a rapoartelor privind utilizarea resurselor financiare;
- de monitorizare a impactului implementării politicilor, programelor și a proiectelor de dezvoltare regională și locală și alte funcții.