Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul de funcționare a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”. Documentul stabilește scopul, obiectivele, competențele, bazele activității științifice și economico-financiare, precum şi zonarea cu regimul de activitate al Rezervației biosferei „Prutul de Jos”.
Conform Regulamentului, Rezervația are statutul de întreprindere de stat, este în gestiunea Agenției „Moldsilva” și are drept obiectiv conservarea elementelor și formațiunilor fizico-geografice, protecția speciilor de floră și faună și a habitatelor acestora, efectuarea cercetărilor în sistemul monitoring – ului global, armonizarea peisajelor geografice și folosirea lor durabilă în scopuri științifice, culturale, turistice, instructive și educaționale.
În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Mediului, Iuliana CANTARAGIU, a menționat că: „Pentru realizarea scopurilor propuse și pentru desfășurarea activităților preconizate au fost trasate sarcini și obiective: protecția și conservarea diversității biologice și peisagistice și a habitatelor naturale; protecția și optimizarea efectivului de specii de floră și faună rare, vulnerabile și periclitate; crearea condițiilor pentru reintroducerea speciilor de floră și faună dispărute, a celor periclitate (aflate în pericol de dispariție), precum și a celor vulnerabile, prin intermediul reproducerii lor în condiții ex-situ; crearea condițiilor necesare pentru gospodărirea și folosința durabilă a resurselor naturale din zonă și stimularea activităților economice non poluante; colaborarea în cadrul Programului UNESCO; elaborarea programelor naționale pentru realizarea Programului UNESCO; crearea condițiilor pentru păstrarea și dezvoltarea tradițiilor și obiceiurilor culturale ale populației locale; efectuarea cercetărilor științifice; popularizarea cunoștințelor privind protecția mediului, educarea și instruirea ecologică a populației; crearea condițiilor pentru turism și agrement”.
Geografic Rezervația este amplasată în zona de sud a Republicii Moldova, la o distanță de 160 km sud de mun. Chișinău, pe o suprafața totală de 14771,1 ha, incluzând terenuri proprietate de stat – (2772,48 ha – fond forestier de stat), terenuri proprietate a unităţilor administrativ-teritoriale și terenuri proprietate privată.
Menționăm că, recent, Uniunea Europeană, a propus Republicii Moldova un proiect, în cadrul Programului EU4 Environment, privind susținerea actvităților pentru dezvoltarea durabilă și protecția ecosistemelor naturale din cadrul Rezervației biosferei „Prutul de Jos”, precum și prin proiectul UNDP_GEF „Conservarea și gestionarea durabilă a zonelor umede cu accent pe zonele cu valoare naturală ridicată din bazinul râului Prut” , în scopul final pentru desemnarea internațională a Rezervației biosferei tripartite „Delta Dunării – Prutul de Jos” pentru 3 state Republica Moldova, România și Ucraina.
Notă: Rezervația biosferei „Prutul de Jos” a fost constituită prin Legea nr. 132/2018 privind fondarea Rezervației biosferei „Prutul de Jos”, iar condițiile privind elaborarea actului normativ sunt stabilite în art. 13 din Legea nr. 1538/1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat și art.3 din Legea nr. 132/2018, prin care este indicată prompt competența Guvernului de a elabora și aproba Regulamentul de funcționare a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”. Rezervația biosferei „Prutul de Jos” a fost inclusă în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei, recunoscută prin programul „Omul și Biosfera” (MaB), fiind aprobată prin decizia Conferinței Părților UNESCO din 25 iulie 2018.
Cristina Pendea