Recent a avut loc ședința Grupului de lucru privind asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia. La ședință au participat membrii delegați ai fracțiunilor parlamentare, reprezentanții Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Ședința a fost facilitată de Organizația „Inițiativa privind gestionarea crizelor” (CMI).
Scopul întâlnirii a fost aprobarea Planului de acțiuni care conține subiecte pe termen lung și mediu. Deputații au discutat prioritățile Grupului de lucru în vederea continuității dialogului permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei și consolidării funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia.
„Susțin aprobarea Planului de acțiuni la aceasta etapă pentru a începe cât mai curând analiza subiectelor și executarea acestuia”, a declarat Copreședintele Grupului de lucru din partea Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea.
„Pentru noi este important că acest proces a început, acest Plan este un proces viu care poate fi modificat în baza viziunilor, actualităților și solicitărilor iminente ale colegilor. Consider că la această etapă este necesară inițierea analizei subiectelor și în caz de necesitate solicitarea expertizei intenaționale, ministerelor, ca să începem elaborarea bazei normative” a specificat Copreședintele Grupului de lucru din partea Adunării Populare a Găgăuziei, Gheorghe Leiciu.
Membrii Grupului au convenit asupra subiectelor pentru agenda viitoare și au agreat asupra necesității de a invita la următoarele ședințe responsabili din cadrul ministerelor, în particular din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ai cancelariilor și departamentelor de resort pentru consultații și pentru a discuta necesitatea intervenției în implementarea planului comun de lucru.
Ca urmare, în cadrul ședinței membrii Grupului de lucru au aprobat Planul de acțiuni și au trasat prioritățile de lucru pentru perioada următoare.
„Acest plan de lucru a fost creat împreună, el reprezintă o foaie de parcurs după care Gl va structura prioritățile și activitățile” a punctat dna Ecaterina Jecova, membru al Grupului de lucru din partea Adunării Populare a Găgăuziei.
În cadrul discuțiilor, membrul Grupului de lucru din partea Parlamentului Republicii Moldova, Inga Grigoriu, a solicitat audierea organelor de resort în privința problemei pe râul Ialpug. Ca urmare membrii Grupului de lucru au decis de comun acord consultarea instituțiilor responsabile.
Membrii Grupului de lucru vor continua să se întrunească în ședințe formale și informale pentru a continua procesul de dialog. În perioada următoare, membrii delegați ai fracțiunilor parlamentare și reprezentanții Adunării Populare a UTA Găgăuzia vor fi implicați într-o serie de activități de instruire și schimb de experiență cu experții internaționali de la Institutul Eurac Research. În cadrul sesiunilor online, vor fi discutate bunele practici în funcționarea autonomiilor, descentralizarea și distribuirea competențelor legislative și administrative. Activitatea este facilitată de experții CMI.
Grupul de lucru pentru asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu UTA Găgăuzia, compus dintre deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei a fost creat în noiembrie 2015, la inițiativa Președintelui Parlamentului. Scopul activității Grupului este de a îmbunătăți funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.
Dialogul între deputații Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei este facilitat de către CMI în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia” din 2015. CMI este o organizație non-profit, fondată de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, ex-președintele Finlandei Martti Ahtisaari în 2000. Eforturile organizației sunt îndreptate spre prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea unei păci durabile.
Doina Munteanu