Grădinița din satul Ordășei, raionul Telenești, precum și 90 de gospodării casnice cu peste 300 de locuitori, beneficiază de apă potabilă la robinet, datorită unui proiect implementat prin Programul Național „Satul European”
Cu aproape de 1 milion de lei, alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, în satul Ordășei a fost construit și pus în funcțiune un castel de apă nou, cu o capacitate de 50 de metri cubi. Astfel, a fost îmbunătățit procesul de acumulare a apei și, totodată, s-au reglat presiunea și consumul acesteia în rețeaua de apeduct din localitate.
Proiectul „Înlocuirea castelului uzat de apă din satul Ordășei” a prevăzut schimbarea vechiului turn, folosit de mai bine de 45 de ani de comunitate, care era deja avariat în proporție de 80%, înregistrând pierderi mari de apă și energie electrică și având o presiune scăzută în rețea, spune primarul Andrei Moldovanu.
„Acest proiect a avut un impact semnificativ pentru Primăria satului Ordășei și nemijlocit pentru consumatorii conectați la apeduct. După finalizarea lucrărilor, situația s-a îmbunătățit considerabil, devenind mult mai favorabilă pentru cetățeni. Astfel, grădinița nu mai este nevoită să utilizeze alte metode pentru ridicarea presiunii apei în instituție, deoarece acum există o presiune constantă în rețea. Mai mult, majoritatea gospodăriilor conectate au reușit să instaleze mașini de spălat, cazane pentru încălzirea apei, iar unele chiar și-au construit grupuri sanitare. Avem apă permanent, pe care o utilizăm în mod rațional. Totodată, suntem foarte recunoscători că localitatea noastră a fost selectată și pentru a doua ediție a Programului Național „Satul European”, cu un proiect care prevede înlocuirea altor două turnuri de apă ce ne va permite să asigurăm cu apă de calitate toată localitatea. Astfel, în urma implementării proiectului respectiv, vom reuși să conectăm la apeductul centralizat încă 200 de gospodării (cu peste 600 de locuitori) și trei instituții comunitare – Biblioteca, Oficiul Medicilor de Familie și Casa de Cultură, precum și trei unități comerciale. Valoarea acestui proiect depășește 1,6 milioane de lei. Vreau să remarc aici că locuitorii noștri sunt foarte mulțumiți de îmbunătățirea condițiilor de trai, prin asigurarea cu apă de calitate în gospodării și ne dorim continuarea Programului „Satul European”, care contribuie la dezvoltarea localităților din întreaga țară”, a adăugat primarul.
Amintim că, în raionul Telenești, au fost implementate 41 de proiecte de dezvoltare locală în cadrul Programelor Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, cu o valoare totală de peste 66,5 mln. lei. Beneficiarii direcți ai acestor proiecte sunt aproximativ 60.000 de locuitori.