De câțiva ani, elevii Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din Vărzărești, Nisporeni nu duc lipsă de nimic atunci când vor să experimenteze la lecțiile de fizică sau chimie. Laboratoarele sunt dotate cu toate materialele necesare pentru lucrările practice: de la substanțe chimice până la senzori digitali de ultimă generație. În prezent, îi limitează doar pandemia, care nu-i lasă să facă experimentele în mod individual, ci doar să privească demonstrația profesorului. De aceste posibilități și de multe altele elevii din Vărzărești beneficiază după ce instituția a participat în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”.
Datorită proiectului gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării școala a fost renovată complet și dotată cu mobilier și echipamente performate. Schimbările au avut loc atât în sălile de clase, cât și în bucătăria școlară sau în sala de sport. Totodată, clădirea a fost adaptată și pentru copiii cu nevoi speciale, fiind instalate rampe de acces și un ascensor. Mai mult, datorită termoizolării construcției, costurile pentru încălzire s-au redus considerabil, iar economiile sunt utilizate pentru alte necesități ale instituției.
Inga Ulinici, director: „Am avut o problemă mare cu acoperișul, care curgea, acum avem o instituție luminoasă, călduroasă, unde cheltuielile pentru încălzire sunt mult mai mici decât au fost anterior.” Din contul economiilor, la final de an există posibilitatea să fie procurate bunuri pentru instituție: „Anul acesta ne-am permis să cumpărăm 14 laptopuri pentru profesori.” a menționat Inga Ulinici.
Deși copiii și cadrele didactice au trecut în „casă” nouă încă în 2019, cu toții se simt la fel de noroși ca în prima zi.
Svetlana Tîmbur, învățătoare: „Ne bucurăm să fim beneficiarii acestui proiect. Sigur că primii care se bucură de aceste condiții sunt copiii și noi cadrele didactice. Avem parte de săli luminoase, de căldură, de înzestrare tehnică și dacă să comparăm cu ani în urmă, copiii care învață astăzi în așa o școală sunt mult mai norocoși. Este important pentru elevi să crească și să învețe în astfel condiții pentru formarea competențelor, pentru a-i pregăti pentru viață.”
Lucian Manole, elev: „Apreciez mult schimbările care au avut loc în școala noastră. De exemplu, curtea școlii a fost asfaltată și îngrădită, iar în jurul clădirii au fost amplasate bănci. Primăvara și toamna, mie și colegilor mei ne place să ieșim afară în pauze.”
Ionela Gurghiș, elevă: „Astăzi în fiecare clasă se găsește câte un calculator și un televizor. În cabinetul de informatică dispunem de o tablă interactivă și de calculatoare care ne permit să lucrăm mai bine la proiectele noastre. La fel și în cabinetul de fizică și chimie putem experimenta mult mai ușor lucrările practice, având mai multă motivație.”
În timp ce unii nici n-au auzit ce înseamnă senzori digitali, în Gimnaziul „Alexandru cel Bun” copiii știu cum să măsoare temperatura, umiditatea sau presiunea cu ajutorul senzorilor.
Deși în comuna Vărzărești mai există o instituție de învățământ, părinții consideră că gimnaziul în care învață copiii lor este cel mai frumos și cel mai dotat.
Nelea Ciorici, părinte: „Când s-a renovat școala, copiii erau în culmea fericirii. Circulau zvonuri că avem școala cea mai frumoasă, că avem toate condițiile și într-adevăr așa este. Beneficiem de un privilegiu care le permite copiilor noștri să-și facă studiile într-o școală dotată din toate punctele de vedere. S-au asigurat toate condițiile pentru o educație de calitate.”
Administrația speră că datorită condițiilor create va crește și numărul de elevi: „În perioada 2020-2021 un pic a crescut numărul de elevi, au venit copii care au învățat în instituțiile din preajmă. Ne bucură mult acest lucru și vrem să credem că ei vor fi mesagerii noștri în atragerea altor elevi. Astfel sperăm că anul viitor vom avea și mai mulți elevi în instituție.” a precizat Inga Ulinici.
Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Vărzărești, Nisporeni a devenit școală de circumscripție în 2014. În prezent, aici își fac studiile 303 elevi din comună. Aceasta este una dintre primele șase școli de circumscripție renovate în cadrul PRIM, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.
Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.