Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) vor sprijini Republica Moldova în mobilizarea resurselor la scară largă pentru implementarea Cadrului Global pentru Biodiversitate. În acest scop, autoritățile vor fi asistate în dezvoltarea unui plan național de finanțare a biodiversității, care va include, de asemenea, studii diagnostice de referință, capacități și aranjamente instituționale. Sprijinul este oferit în cadrul unui Program umbrelă global pentru sprijinirea elaborării planului de finanțare a biodiversității, care urmează să fie implementat în perioada 2025-2028 în 91 de țări.
Planul de finanțare a biodiversității va permite părților interesate să crească resursele alocate și să reducă necesitățile, prin ecologizarea bugetelor sectoriale și identificarea domeniilor în care resursele disponibile pot fi utilizate mai eficient.
„Datorită acestei inițiative pilot, Republica Moldova va putea, pentru prima dată, să evalueze decalajul de finanțare pentru domeniul biodiversității. Evaluarea va fi completată de un plan financiar național cuprinzător, care va contribui la atingerea obiectivelor naționale pentru menținerea florei și faunei. Aceste exerciții importante, susținute de PNUD și GEF, vor contribui la o mai bună înțelegere a necesarului de finanțare pentru protejarea ecosistemelor țării. Mai mult, integrarea biodiversității în sectoarele economice cheie, cum ar fi agricultura și turismul, va contribui la îmbunătățirea echilibrului între dezvoltarea economică și durabilitatea mediului”, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă a PNUD în Republica Moldova.
Inițiativa va contribui la realinierea cheltuielilor pentru a reduce impactul negativ asupra biodiversității și a spori beneficiile. De asemenea, vor fi generate noi finanțări destinate biodiversității, iar practicile curente de conservare vor fi îmbunătățite pentru a elibera resurse suplimentare pentru biodiversitate.