Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat astăzi Colegiul de inginerie cu sistem de învățământ de tip dual după model german, amplasat în raionul Strășeni, dar și Zona Economică Liberă „Bălți”.
La Colegiul de Inginerie din Strășeni, Premierul a evaluat condițiile de studii, sălile dotate cu laboratoare și utilaje industriale modernizate. Celor 72 de elevi care-și fac studiile aici, instituția le oferă cămin, bursă, salariu, dar și loc de muncă.
„Aici este viitorul. Este cea mai bună organizare care asigură o sincronizare perfectă în procesul de studii, academic și de producere. Fără o bază solidă de formare profesională a inginerilor nu te poți aștepta la investiții serioase în acest sector. Cu ajutorul unor asemenea centre noi soluționăm problema lipsei cadrelor înalt specializate. Aici, deși sunt studenți puțini, gradul lor de încadrare în câmpul muncii este de 100%”, a spus Ion Chicu.
În context, Ion Chicu a menționat că dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei.
Ion Chicu a discutat și cu elevii, aceștia au declarat că sunt mulțumiți de condițiile pe care le oferă instituția. Colegiul de inginerie în cadrul ZEL Bălți are posibilitatea de instruire a circa 500 de elevi și are încheiate contracte pentru angajare a studenților cu 17 agenți economici din țară.
Aflat în vizită la Zona Economică Liberă „Bălți”, premierul Ion Chicu a vizitat fabricile de producere a două companii rezidente: Dräxlmaier, cu investiții germane, și Gebauer&Griller – cu capital austriac. Ambele întreprinderi sunt producătoare de cablaje industriale.
Prim-ministrul a discutat cu managementul companiilor despre cum decurge dezvoltarea afacerilor investitorilor, dar și provocările care le confruntă. Șeful Executivului s-a arătat interesat să cunoască cum Guvernul poate să susțină dezvoltarea sectorului industrial, astfel încât Republica Moldova să devină un laborator de creare a produselor cu valoare adăugată înaltă.
„Guvernul este dispus să creeze condiții favorabile pentru atragerea investitorilor. Știm ce trebuie dă făcut pentru asta, dar vrem să resetăm agenda noastră de măsuri în conformitate cu necesitățile agenților economici. Vedem prima experiență și aceasta ne servește ca o bază pentru atragerea altor investitori în regiune”, a spus Ion Chicu.
Prim-ministrul a mai accentuat că dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. „Cred că platformele industriale și inginerii din Moldova sunt pregătiți să contribuie la elaborarea produselor și tehnologiilor noi. Guvernul se gândește la asta și suntem foarte interesați să cunoaștem cum putem susține așa inițiative. Suntem siguri că mii de moldoveni vor reveni acasă când vor ști că sunt locuri de muncă lângă casele lor”, a spus Ion Chicu.
Dina Roșca