Zilele Filmului Românesc la Cahul au început pe 29 octombrie. Evenimentul a fost moderat de Dumitru Grosei, coordonatorul general ZFR.
Sala Teatrului B. P. Hașdeu a fost plină de copii dornici de cultură și frumos, care au urmărit filmul „Străjerii Deltei”, un film de aventuri realizat de Liviu Mărghidan. Au venit și copii refugiați din Ucraina, și copii de la un orfelinat. Micii spectatori au fost impresionați de film, iar la final au primit întrebări despre peliculă, dar și despre geografie, înțelegând mai bine ce este Delta Dunării. Cele mai bune răspunsuri au fost premiate cu câte o geantă cu logo-ul ZFR.
Înaintea peliculei „Marocco” (2021, regie – Emanuel Pârvu), publicul de la Cahul a făcut cunoștință cu actrița principală a filmului, Ana Indricău. La final, actrița a răspuns la întrebări curioase adresate de dnul Dumitru Grosei, iar mai apoi publicul a avut ocazia de a afla detalii despre peliculă, fiind foarte implicat în sesiunea Q&A.
Publicul a fost numeros și la această proiecție. Organizatorii declară că au venit și spectatori fideli, care au luat parte și la edițiile anterioare la Zilele Filmului Românesc la Cahul. Acest fapt demonstrează că evenimentul este așteptat și trezește interes.
La eveniment au fost prezenți:
– Nicolae Dunas, Președintele raionului Cahul
– Dimitrie Moruz, Șeful Agenției Guvernamentale pentru relații interetnice de la Chișinău
– Natalia Ponomariov, Șefa Direcției „Cultură și Turism” a raionului Cahul
– Vitalie Ponomariov, Președintele Asociației „Ecou” de la Cahul
A doua zi a evenimentului „Zilele Filmului Românesc la Cahul” a adus numeroși spectatori în sala Teatrului B. P. Hașdeu. Discuțiile au fost moderate de Arcadie Plăcintă, colaborator ZFR.
Prima proiecție, „Senatorul melcilor” (1995, regia Mircea Daneliuc), a stârnit discuții interesante cu cinefilii de la Cahul, care și-au exprimat impresiile după vizionare. Publicul a fost implicat și activ, fapt care ne bucură foarte mult.
Următorul film a fost „Crai nou” (2021, regie Alina Grigore). Și aici am avut parte de public numeros și discuții captivante cu spectatorii și partenerii ZFR.
În sală au fost prezenți:
– Adrian Tudor, Consulul României la Cahul
– Vitalie Ponomariov, Președintele Asociației „Ecou” de la Cahul
– Tatiana Seredenco, Vicepreședintele raionului Cahul
La ambele proiecții, publicul a fost numeros și activ, iar discuțiile au fost foarte interesante și vii.
Echipa Teatrului B. P. Hașdeu din Cahul, în frunte cu directorul Gheorghe Mândru, a demonstrat receptivitate în organizarea evenimentului „Zilele Filmului Românesc la Cahul”.
Organizatorii transmit mulțumiri spectatorilor pentru interesul manifestat și partenerilor pentru suportul acordat.