Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a efectuat o vizită de lucru în nordul țării, la Bălți.
Prima destinație vizitată a fost Zona Economică Liberă (ZEL Bălți), unde ministrul s-a documentat cu privire la activitatea rezidenților și perspectivele de asigurare a unui climat favorabil pentru afaceri și investiții, cu impact asupra dezvoltării regionale. În ZEL Bălți activează 94 de companii rezidente, care contribuie la dezvoltarea economică a țării prin investiții și crearea locurilor de muncă – în jur de 10 mii de oameni beneficiază de locuri de muncă bine plătite datorită acestor investiții.
Ministrul a vizitat și Gimnaziul nr. 6 din Bălți, renovat în cadrul unui proiect de revitalizare urbană implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord și finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. În prima etapă a proiectului, clădirea gimnaziului a fost eficientizată energetic prin termoizolarea fațadei, înlocuirea ferestrelor și a ușilor. De asemenea, au fost modernizate rețelele termice, instalat sistemul de ventilare și reparate tavanele.
„Este un proiect de succes, rezultat al colaborării extraordinare dintre MIDR, primăria municipiului Bălți și ADR Nord. De acest proiect vor beneficia, în perspectivă, și elevii altor trei școli din acest cartier al orașului Bălți. Vom face o analiză a investițiilor necesare pentru a începe lucrările în a doua etapă a proiectului, astfel încât să asigurăm continuitate acestui proiect important pentru locuitorii orașului”, a menționat ministrul la fața locului.
La întâlnirea cu echipa ADR Nord au fost puse în discuție realizările agenției în 2024 și prioritățile pentru 2025.
„Proiectele de revitalizare urbană și infrastructură gestionate de ADR Nord sunt esențiale pentru dezvoltarea regiunii. Vom continua să ajutăm la implementarea acestora, pentru ca oamenii să beneficieze de condiții de viață mai bune”, a subliniat ministrul în cadrul întâlnirii.
În contextul vizitei, vicepremierul Vladimir Bolea a mers și pe șantierul podului peste râul Răut și la pasajul peste calea ferată, care sunt parte integrantă a centurii municipiului Bălți. Lucrările de reabilitare au loc în două etape: mai întâi este reparat pasajul de la km 132,080, iar ulterior, podul de la km 136,450.