Aproximativ 640 de locuitori din satul Mereni, raionul Anenii Noi, au acum acces la servicii de sanitație calitative. Datorită Programului Național “Satul European”, ediția I, administrația publică locală din Mereni a implementat un proiect privind construcția în sat a unui sistem de canalizare.
Proiectul a inclus construcția a 𝟓,𝟑 𝐤𝐦 de rețele de canalizare și a unei stații de epurare a apelor uzate cu capacitatea zilnică de 𝟕𝟓 𝐦𝟑. A fost efectuată și reabilitarea porțiunilor de drum deteriorate în urma săpăturilor și lucrărilor de poziționare a țevilor subterane. Prin realizarea acestui proiect, 213 gospodării, cu peste 640 de locuitori au acces acum la un sistem modern de canalizare.
Primarul localității, Alexandru Bîrca, afirmă că acest proiect reprezintă un prim pas spre îmbunătățirea condițiilor de trai pentru cei 6300 de locuitori din Mereni, care de zeci de ani așteaptă un sistem centralizat de canalizare.
“Acest lucru ne oferă posibilitatea de a avea la robinet apă potabilă mai calitativă, deoarece toți localnicii consumă apă de la fântânile arteziene forate în sat. De asemenea, în acest fel protejăm mediul, în special apele subterane. Aceasta este prima etapă implementată dintr-un proiect mult mai extins și valoros pe care ni-l propunem să-l realizăm, pentru a conecta toate cele 2100 de gospodării, precum și toate instituțiile publice, la sistemul centralizat de canalizare.
Proiectul respectiv reprezintă și un exemplu elocvent al cooperării transfrontaliere în promovarea dezvoltării durabile a localităților din Republica Moldova, pentru care suntem foarte recunoscători guvernelor de la Chișinău și București”, a adăugat primarul.
Costul proiectului implementat la Mereni este de peste 11,1 milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 4,6 milioane de lei (echivalentul a 236 de mii de euro) au fost oferite sub formă de grant de către Guvernul României. Majoritatea banilor – peste 6,3 milioane de lei – au fost acordați de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), iar comunitatea din Mereni a contribuit cu 508 mii de lei.