În comuna Pepeni, raionul Sângerei, în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția I, a fost construită o rețea centralizată de canalizare, care oferă acces la servicii de sanitație de calitate pentru 250 de gospodării, cinci instituții publice și 25 de agenți economici locali.
Potrivit ONDRL, proiectul „Sistem de canalizare pentru obiective social-culturale în comuna Pepeni, etapa II” a fost finalizat în luna decembrie 2024. Acesta a prevăzut construirea a 2,38 km de rețele de canalizare, o stație de epurare a apelor uzate și o stație de pompare, având ca scop îmbunătățirea infrastructurii din localitate.
Până în prezent, la noul sistem au fost conectați 70 de consumatori, inclusiv 60 de gospodării casnice, cinci agenți economici și cinci obiective de menire socială: primăria, liceul, grădinița ”Andrieș”, casa de cultură și muzeul satului. Valoarea totală a proiectului depășește 11,4 milioane de lei, dintre care peste 10,9 milioane de lei au fost alocați de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar administrația locală a contribuit cu 504 mii de lei.
Primarul comunei Pepeni, Oleg Cernei, spune că acest proiect reprezintă o continuitate a lucrărilor demarate în 2016, când a început construcția rețelelor de canalizare în localitatea Pepeni, cu resurse din Fondul Ecologic Național.
„Cu ajutorul Programului Național „Satul European”, ediția I, am reușit să continuăm lucrările, astfel încât 250 de gospodării casnice, 5 instituții publice și 25 de agenți economici beneficiază, în prezent, de acces la rețea. Etapa a III-a a proiectului va asigura extinderea rețelei și conectarea a încă 350 de gospodării casnice, dar și a celorlalte obiective publice din comună, urmând a fi implementată prin cea de-a doua ediție a Programului Național „Satul European”, a explicat Oleg Cernei.
Potrivit primarului, proiectul respectiv nu doar că va îmbunătăți infrastructura locală, dar va contribui și la protecția mediului.
„Comuna Pepeni se confrunta cu dificultăți majore din cauza lipsei unui sistem de canalizare centralizat. Până în prezent, locuitorii utilizau haznale individuale improvizate, care poluau solul și apele subterane. Odată cu finalizarea proiectului, poluarea va fi redusă, iar nivelul de trai al localnicilor va crește semnificativ. Totodată, investițiile făcute în acest proiect vor contribui la dezvoltarea economică a localității, ceea ce va duce la înființarea de noi afaceri locale și la crearea de noi locuri de muncă. La acest sistem de canalizare urmează să fie conectate și satele Pepenii Noi și Răzălai, care fac parte din comuna noastră”, a adăugat primarul.
Bugetul pentru cel de-al doilea proiect, care prevede extinderea rețelelor de canalizare în comuna Pepeni prin Programul Național „Satul European”, ediția II, este estimat la peste 11 milioane de lei.