Prim-ministrul Natalia Gavrilița a mers într-o vizită la depozitul din orașul Vatra, unde sunt stocate ajutoarele umanitare destinate refugiaților din Ucraina care sunt transmise prin intermediul Guvernului, pentru a se informa despre modalitatea de distribuire a stocurilor existente. Acesta este principalul depozit al Centrului Unic de Gestionare a Crizei și este amplasat pe teritoriul întreprinderii cooperatiste de comerț exterior “Moldcoopimex” a Moldcoop, informează PROVINCIAL.
Prim-ministra a fost informată privind procesele de evidență și gestionare a stocurilor acumulate în perioada 4 – 15 martie din donațiile agenților economici din țara noastră, ONG-urilor și organizațiilor internaționale. Recent, noi loturi au ajuns la depozit din partea Marii Britanii și Germaniei, care conțin pături, seturi de igienă personală, lenjerie de pat, saci de dormit, perne și alte obiecte de primă necesitate. De asemenea, zilnic, sunt livrate produse alimentare precum zahăr, ulei sau lapte praf.
De aici, produsele alimentare și non-alimentare sunt distribuite spre cele 96 de centre de plasament autorizate și adăposturi de urgență, conform listei de necesități ale acestora. Bunurile sunt eliberate în baza solicitărilor oficiale din partea consiliilor raionale, primăriilor, centrelor de plasament etc. Depozitul este dotat cu echipamente tehnice necesare, iar înregistrarea bunurilor contabile este realizată prin intermediul unui soft, pus la dispoziție de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică.
„Absolut toate procesele trebuie să fie transparente, pentru ca oamenii să cunoască ce produse avem în cadrul depozitului și cum le distribuim”, a accentuat Natalia Gavrilița.
Sortarea produselor este asigurată de către voluntarii grupului „Moldova pentru Pace”, creat pe lângă Guvern. În discuții cu voluntarii, prim-ministra a menționat că fiecare contribuție este una semnificativă în procesul de gestionare a crizei: „Faceți o muncă extraordinară și țin să vă mulțumesc pentru ajutor și pentru entuziasm. Noi avem deja un mecanism care funcționează și încercăm să preluăm cât mai multe sarcini, dar este o situație care solicită implicarea tuturor: a autorităților centrale și celor locale, a cetățenilor și donatorilor. Am dat dovadă de o mobilizare exemplară și împreună o să ducem faima țării pentru modul în care gestionăm această criză”, a spus prim-ministra.
Agenții economici care doresc să facă donații, pot apela Linia verde pentru gestionarea fluxului refugiaților, la numărul de telefon 080080011. A fost creată și adresa electronică pentru transmiterea documentelor din depozitul de donații (persoane juridice) pentru refugiați: facturi@social.gov.md.
Dina Roșca