Lucrările de construcție a stației de epurare în satul Chircăieștii Noi, raionul Căușeni, sunt în plină desfășurare. Cu o valoare de circa 385 de mii de euro alocată de Guvernul României și 7,8 milioane de lei din partea Guvernului Republicii Moldova, proiectul va contribui la un mediu mai curat și mai sănătos.
Urmare a implementării proiectului va fi asigurat accesul la servicii de epurare a apelor uzate pentru 476 de gospodării casnice, cu un total de 1.526 de beneficiari.
Totodată, în jur de 10 agenți economici se vor putea conecta la sistemul de canalizare.
De asemenea, toate instituții publice și de menire social-culturală din localitate vor beneficia de această îmbunătățire.
Proiectul este finanțat prin Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.
Această contribuție financiară ne permite să ne apropiem de obiectivul nostru comun: un mediu mai curat și mai sănătos pentru toți locuitorii satelor beneficiare. Fiecare picătură de apă curată, fiecare gospodărie conectată la canalizare și fiecare avans în protejarea mediului înconjurător reprezintă un pas către o viață mai bună și un viitor mai prosper.
În cadrul programului de asistență tehnică și financiară sprijinit de Guvernul României se implementează 36 de inițiative importante, contribuind la dezvoltarea infrastructurii și la îmbunătățirea calității vieții în diferite localități ale Republicii Moldova. Iată câteva exemple:
Construcția rețelelor exterioare de alimentare cu apă în satul Dumbrăveni, raionul Soroca, aducând apă potabilă de calitate pentru locuitorii acestui sat.
Conectarea satului Rădulenii Vechi, raionul Florești, la conducta de apă Bălți-Soroca și construirea rețelelor sătești de aprovizionare cu apă potabilă în prima etapă, asigurând accesul la apă pentru comunitate.
Construcția sistemului de alimentare cu apă și canalizare în satul Chipeșca, raionul Șoldănești, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și a proteja mediul înconjurător.
Dezvoltarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în satul Găuzeni, raionul Șoldănești, aducând beneficii semnificative comunității locale.
Construcția rețelelor de canalizare magistrale și a stației de epurare în satul Ignăței, raionul Rezina, contribuind la gestionarea responsabilă a apelor uzate și la protejarea mediului.
Evacuarea și epurarea apelor uzate din satul Verejeni, raionul Telenești, pentru a asigura un mediu curat și sănătos pentru locuitori.
Alimentarea cu apă, evacuarea și epurarea apelor uzate din satul Lozova, raionul Strășeni, pentru a asigura accesul la apă potabilă și pentru a gestiona eficient apele uzate.
Aceste proiecte reprezintă un efort semnificativ pentru dezvoltarea infrastructurii din Republica Moldova, oferind o viață mai bună și mai sănătoasă comunităților locale.