Cele două laboratoare fonice pentru limbi străine recent amenajate în Liceul Teoretic „Ion Pelivan” din Răzeni, Ialoveni au devenit un punct de interes pentru elevii de aici. Potrivit cadrelor didactice, copiii așteaptă cu nerăbdare să utilizeze noul echipament.
În 2021, școala de circumscripție a beneficiat de reparație capitală a două blocuri de studii în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, iar ulterior întreaga instituție a fost dotată cu tehnologii de ultimă generație: echipament pentru laboratoare fonice, laptopuri, tablete, proiectoare, table interactive și multe altele.
Administrația instituției spune că tehnologiile moderne fac instituția mai atractivă.
Aliona Baidan, director: „Dotarea sălilor de clasă și nu numai, crearea condițiilor pentru asigurarea unui proces de studii de calitate este un beneficiu nemăsurabil pentru instituția noastră, astfel ea devine mai atractivă atât pentru copiii din localitățile vecine, cât și pentru cei de aici.”
În procesul de reparație capitală, au fost schimbate sistemele de încălzire, iluminare, ventilare și de semnalizare incendiu pentru întreaga instituție, a fost construită o stație de epurare și au fost reparate grupurile sanitare. Totodată, a fost achiziționat mobilier, echipament și materiale pentru cabinetele și laboratoarele de fizică, chimie și biologie.
Pedagogii au fost primii care au apreciat noile posibilități de predare.
Mariana Zabudean, profesoară de limba engleză: „Atunci când la serviciu te simți bine, este cald, sala de clase este luminoasă, este reparată, cu siguranță că procesul educațional se desfășoară în armonie, nu există niciun impediment pentru buna desfășurare a activității.”
Mariana Gureu, profesoară de chimie: „În cadrul acestui proiect, fiecare disciplină de studiu a fost dotată cu materiale necesare pentru a asigura un învățământ de calitate: au fost procurate mulaje, planșe, aparate precum balanță, PH-metru ș.a. La fel, fiecărui profesor i-a revenit un laptop sau o tabletă.”
Ala Bivol, învățătoare: „Copiilor le place foarte mult, practic nu ne putem imagina sistemul educațional fără table interactive, fără tehnică, au devenit o componentă indispensabilă a fiecărei ore.”
Noile săli pentru limbi străine au devenit punctul de atracție pentru elevii din liceu. Datorită echipamentului fonic modern, ei au posibilitatea să-și dezvolte abilitățile de înțelegere și pronunțare corectă a unei limbi străine. Pot înregistra, audia și reproduce mesaje.
Laura Ioniță, elevă: „Cunoașterea limbilor străine devine din ce în ce mai importantă în mediul în care ne aflăm. Posturile de muncă cer o cunoaștere a limbilor străine mai aprofundată și, de aceea, cabinetele lingofonice sunt un instrument care ne va ajuta pe parcurs.”
Igor Li, elev: „Trebuie să recunoaștem că modernizarea, tehnologizarea liceului este un lucru foarte important pentru elevi, pentru că face procesul de învățare mult mai ușor, mai ales în această perioadă grea de pandemie. Este de apreciat că practic fiecare clasă are o tablă interactivă, un proiector, un laptop.”
La fel, în cadrul proiectului, liceul a beneficiat și de un lot de echipament specializat pentru educația incluzivă cu care a fost dotat centrul de resurse din cadrul instituției.
Părinții spun că actualele condiții, pe care le oferă școala, pentru unii elevi, sunt mai bune decât cele de acasă.
Galina Spinenco, părinte: „Copiii sunt foarte bucuroși. Foarte mulți dintre ei nu au condiții minime acasă și pot beneficia de condiții mult mai bune în cadrul liceului, asta pe de o parte, iar pe de altă parte, sunt tehnologiile noi de care dispune liceul sunt în pas cu ritmul vieții de azi și este un plus foarte mare pentru copii.”
În Liceul Teoretic „Ion Pelivan” din comuna Răzeni, Ialoveni își fac studiile 867 de elevi, inclusiv din localitățile vecine: Mileștii noi, Cegîrleni, Cărbuna, Horești și Zîmbreni.
Instituția este una dintre cele 23 beneficiare de renovare ale Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.
Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – decembrie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.