În comuna Geamăna, raionul Anenii Noi, în curând, va fi deschis un Centru Social Comunitar, destinat susținerii copiilor, familiilor și bătrânilor aflați în situații de risc. Pentru găzduirea acestei instituții comunitare, grație Programului Național „Satul European”, două clădiri publice din localitate au fost reabilitate capital.
Potrivit ONDRL, proiectul intitulat „Centru social comunitar – oportunitate de incluziune pentru grupurile defavorizate din comuna Geamăna, raionul Anenii Noi” a prevăzut renovarea a două clădiri publice vechi, construite încă în anii ’80 ai secolului trecut, care, în ultima perioadă, ajunseseră într-o stare avariată. Astfel, au fost schimbate geamurile, acoperișul, au fost refăcute pardoselile, iar pereții interiori și exteriori au fost reabilitați capital. Totodată, a fost amenajat și terenul adiacent. Potrivit primarului comunei, Eduard Sturza, la serviciile noului Centru creat vor avea acces aproximativ 500 de persoane din sat și din localitățile vecine, inclusiv copii, femei supuse violentei in familie și persoane vârstnice solitare. Totodată, vor fi create 10 locuri noi de muncă. Pentru acest proiect, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat suma de peste 8,47 milioane de lei.
„Când am elaborat planul de dezvoltare a localității, ne-am propus să acordăm atenție tuturor categoriilor de persoane. Astfel, a apărut ideea de a crea un Centru social comunitar, care să ne permită susținerea directă a persoanelor social vulnerabile. Mai mult, având aceste două clădiri publice în stare avariată, am decis să le valorificăm. Împreună cu partenerii de la PNUD, am depus conceptul de proiect la Programul „Satul European”, ediția I, unde am fost desemnați câștigători. Cu resursele financiare obținute de la Guvern, am reușit să reparăm capital aceste două clădiri, care anterior au fost reproiectate pentru a îndeplini necesitățile unei instituții sociale. Totodată, cu suportul partenerilor de la USAID și PNUD, am reușit să procurăm echipamentele necesare pentru bucătărie, iar pentru centrala termică am achiziționat un cazan pe biomasă. Cu banii din bugetul local, am amenajat terenul, am pavat aleile și am procurat un generator electric și două cazane pe gaze naturale pentru a ne asigura cu energie în situații de urgență. De asemenea, am efectuat reparații la blocul alimentar”, a declarat primarul.
Astfel, Centrul Social Comunitar urmează să își înceapă activitatea în luna februarie 2025. Acesta va putea găzdui permanent până la 30 de bătrâni, va oferi servicii de cantină socială pentru aproximativ 70 de vârstnici și va presta servicii de protecție temporară și consiliere psihologică pentru copii și familii aflate în situații de risc.
„Scopul este ca această pătură a societății să se simtă în siguranță la ea acasă, astfel încât și acești locuitori să devină actori activi ai vieții sociale din localitate. Suntem recunoscători autorităților statului și partenerilor de dezvoltare pentru tot sprijinul acordat, care ne-a permis să ducem la bun sfârșit proiectul mult așteptat de oamenii noștri”, a adăugat primarul.
Totodată, localitatea Geamăna a beneficiat și de un proiect în cadrul Programului Național „Satul European Expres”. „Pavarea aleii pietonale din centrul comunei Geamăna” a prevăzut construirea căilor de acces către șase instituții comunitare: Gimnaziul, Centrul medicilor de familie, Centrul cultural multifuncțional, Oficiul poștal și Primăria. Astfel, pavajul așternut redă imaginea unui covor cu un colorit național.
În acest scop, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală au fost alocate 275.000 de lei. Comuna Geamăna din raionul Anenii Noi, din care face parte și satul Batâc, are o populație de peste 3.000 de locuitori, dintre care 25 de persoane sunt bătrâni solitari, care au nevoie de asistență și îngrijire permanentă. Totodată, 16 copii sunt în situații de risc, iar cinci mame cu copii sunt victime ale violenței în familie.
Menționăm că, până în prezent, prin Programele Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, au fost implementate 876 de proiecte din cele 895 aprobate, care au menirea nu doar să îmbunătățească condițiile de trai, dar și să contribuie la construirea unei țări în care fiecare persoană să se simtă apreciată, protejată și susținută.