Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a avut o întrevedere de lucru cu șefii instituțiilor medicale din raionul Comrat. În cadrul ședinței au fost discutate problemele actuale acumulate în sistemul de sănătate.
În raionul Comrat există un spital raional, șase centre de sănătate și o unitate de sănătate publică stomatologică. Sistemul raional de sănătate deservește aproximativ 70 de mii de locuitori ai raionului Comrat și oferă, de asemenea, asistență locuitorilor raioanelor vecine.
În anul 2021, la Spitalul raional Comrat, au fost tratați 7459 de pacienți. Aceasta este cu o mie de pacienți mai mult decât în perioada anterioară. Peste 1130 de pacienți au fost tratați în secția – COVID Comrat. După ce numărul de cazuri noi de boală a devenit minim, secția – COVID a fost închisă.
Guvernatorul Găgăuziei și-a exprimat recunoștința față de lucrătorii medicali pentru “curaj și dăruire în lupta împotriva infecției cu coronavirusul și dăruire pentru profesie.”
“Întreaga lume nu era pregătită pentru pandemie. A fost necesar să găsim urgent resurse și echipamente suplimentare, consumabile pentru combaterea coronavirusului. Dar eforturile noastre ar fi fost în zadar dacă nu era dedicarea și slujirea Dumneavoastră înaltă pentru pacienți. Din păcate, încă ne confruntăm cu lipsa de personal medical. Deficitul de medici în sistemul de sănătate este de 35%, iar vârsta medie a medicilor care lucrează a depășit 55 de ani. Eforturile autorităților regionale sunt de a face atractivă profesia de medic. În acest an am lieșit la Guvern cu inițiativa de a mări salariile personalului medical, dar, din păcate, ea nu a găsit sprijin. În paralel, autoritățile autonomiei au lansat un program regional de susținere a studenților Universității de Medicină din Găgăuzia. Din anul 2021, plătim taxa de școlarizare completă pentru studenții care și-au conectat viața cu medicina. Din anul 2019, Găgăuzia desfășoară un program de stimulare a personalului medical, care oferă plăți unice tinerilor specialiști. În acest timp, 18 specialiști au fost angajați în instituțiile medicale din autonomie”, a menționat Irina Vlah.