Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a sărbătorit tradițiile și potențialul turistic al țării noastre, alături de locuitorii raioanelor Cahul și Ialoveni.
Localitatea Slobozia Mare din raionul Cahul a găzduit, pe data de 10 august, Festivalul „BelEU Fest” ediția 2024. Meșterii populari din lunca Prutului au adunat în jurul produselor și a tradițiilor populare numeroși vizitatori de toate vârstele din întreaga țară. Evenimentul cu genericul „Uniți în diversitate” a fost organizat cu sprijinul Fundației Soros Moldova, USAID și Institutului Virtutes Civilis.
„M-am convins din nou că moldovenii sunt adevărați europeni, pentru că, așa cum suntem toți diferiți, știm să ne unim, să ne sărbătorim cultura, dansul, muzica. Am întâlnit oameni talentați, care, prin munca lor, duc mai departe tradițiile locului și le păstrează vii. Acest festival ne amintește și de potențialul turistic enorm al țării noastre, care atrage prin natura sa, prin gastronomie, prin ospitalitate. Trebuie să ne dezvoltăm localitățile, astfel încât acestea să poată fi descoperite și să devină prielnice pentru turiști”, a subliniat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Festivalul a avut loc în localitatea Slobozia Mare, care este un exemplu de dezvoltare locală. Drumul de acces către lacul Beleu a fost renovat cu ajutorul Uniunii Europene. De asemenea, prin intermediul programelor „Satul European” și „Satul European Expres”, au fost renovate grupa de creșă, Liceul „Mihai Eminescu” și spațiul public Memorialul „Scuarul Păcii”. Ediția din acest an a „Satului European” va susține financiar extinderea și modernizarea rețelei de iluminat stradal din localitate.
Ieri, șeful legislativului a fost alături de oamenii din comuna Țipala din raionul Ialoveni pentru a sărbători Ziua Diasporei, aflată la a IV-a ediție. „A fost o adevărată sărbătoare dedicată diasporei noastre care, în special în luna august, se întoarce în localitățile de baștină. Este o bucurie că oamenii noștri, și cei plecați și cei rămași acasă, păstrează legătura și se unesc prin iubirea de casă și de pământul lor”, a menționat Igor Grosu.
În discuțiile cu locuitorii comunei, Președintele Parlamentului a remarcat că potențialul localităților din țară va fi dezvoltat pentru ca acestea să devină europene, iar oamenii să beneficieze de condiții mai bune de viață. De exemplu, prin intermediul programului „Satul European”, Casa de Cultură din Țipala a fost reparată capital, iar, de curând, comuna a obținut fonduri, tot prin programul „Satul European”, pentru extinderea sistemului de canalizare. În întreg raionul Ialoveni, din 23 de proiecte depuse la programul „Satul European”, 21 sunt finanțate de Guvern, cu o valoare de circa 110 milioane de lei. Este vorba despre o serie de proiecte pentru construcția rețelelor de canalizare, grădinițelor, școlilor și reparația caselor de cultură.