Frumoasele și vechile tradiții de Paști care ne unește ca națiune și popor au renăscut în raionul Rezina. La data de 18 și 19 aprilie 2023, în comuna Lalova și satul Sîrcova s-a desfășurat Festivalul-concurs raional de cântece pascale cu genericul „Hristos a Înviat!” ,ediția a XV-a, însoțit și de expozițiile produselor de panificație tradiționale de Paști.
La acea de-a XV-a ediție a Festivalului, au participat Vicepreședintele raionului Valentin Rotari, șeful Secției Culură dna Iulia Popa, părintele Stepan Ciugui, parohul Bisericii „Sfânta Parascheva” din satul Lalova, primarul de Lalova, Veaceslav Iftodi, primarul de Sîrcova, Tcaci Ivan, directorul Palatului raional de Cultură, Angela Racu care a fost și moderator a evenimentului, Ludmila Iftodi, șeful Filialei „Complexul muzeal Saharna-Țîpova” a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, partener în desfășurarea Festivalului-concurs raional al cântecului popular pascal cu genericul „Hristos a Înviat!”, ediția a XV-ea, locuitorii satului și oaspeți din satele vecine.
Festivalul-concurs raional al cântecului popular pascal „Hristos a Înviat!” a fost organizat și desfășurat de către Secția Cultură Rezina sub egida Consiliului raional. În calitate de parteneri s-au produs Protopopiatul de Rezina, parohiile din satele Lalova și Sârcova (preoții Stepan Ciugui și Ion Cușnir), APL din aceste localități (primarii Veaceslav Iftodi și Ivan Tcaci), membrii formațiilor folclorice „Amurgul” din Lalova (conducător – Valeriu Lungu) și „Sălcioara” din Sârcova (conducător – Inna Corcescu), Ludmila Iftodi, șeful Filialei „Complexul muzeal Saharna-Țîpova” a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din
Chișinău.
În cadrul evenimentului de suflet, în comuna Lalova au evoluat 19 colective artistice și 4 grupuri vocale de copii, iar în s. Sîrcova – 21 de colective și 4 de copii, care au cucerit inimile tuturor, prin harul și interpretarea cântecelor pascale. De la eveniment nu au lipsit bucatele tradiționale de Paști pregătite cu mult suflet și dăruire de grijuliile gospodine din sat.
În urma audierii tuturor colectivelor participante în c. Lalova, membrii juriului au desemnat învingătorii.
Locul III s-a clasat Formația folclorică „Floarea dorului” din Cuizăuca (conducător – Ana Odobescu), devenind deținătoare a diplomei și premiului în mărime de 600 lei.
Locul II, Formației folclorice „Amurgul” din Lalova (conducător – Valeriu Lungu) deținătoare a diplomei și premiul 650 lei
Locul I, Ansamblului folcloric „Trandafirii” din satul Trifești (conducător – Victor Borș) au primit diplomă și un premiu de 700 lei
Premiul Mare l-au câștigat membrii Ansamblului folcloric „Opincuța” de la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov” (conducător – Eugenia Cernega), intrând în posesia diplomei și a unui premiu bănesc în mărime de 750 lei.
La examinarea prestației gastronomice a participanților la Expoziția de produse de panificație pascale, membrii juriului au apreciat înalt prestația gospodinelor, care, prin măiestrie, au prezentat adevărate opere de artă, dând culoare Festivalului.
Locul I, diplomă și premiu de 500 de lei s-au învrednicit angajatele instituțiilor de cultură din primăria Cinișeuți.
Locul II, diplomă și premiu de 450 de lei a fost apreciată expoziția gazdelor – membrii Formației folclorice „Amurgul” din Lalova, urmați de colegii lor din Țâpova –
Locul III, diplomă și premiu de 400 de lei. Formațiile folclorice „Moldoveanca” din satul Mincenii de Sus, „Levănțica” din satul Mincenii de Jos, „Floarea dorului” din satul Cuizăuca, Formația folclorică din satul Otac, „Trandafirii” din satul Trifești, „Horodișteanca” din satul Horodiște, „Opincuța” din orașul Rezina, „Răzășeanca” din satul Pripiceni-Răzeși, „Ghiduleneanca” din Ghiduleni, „Flori de busuioc” din Echimăuți, „Sălcioara” din Bușăuca s-au învrednicit de mențiuni și de premii bănești a câte 300 de lei.
În următoarea zi , pe 19 aprilie, Festivalul-concurs raional și-a continuat ecoul cristalin în satul Sîrcova, în incinta casei de cultură, unde s-a resimțit chiar de la intrare frumoasa atmosferă pascală prin aranjarea faimoasei expoziții de pască, cozonac și ouă încondeiate. Dar şi pe întreg parcursul evenimentului a domnit o atmosferă de bucurie duhovnicească.
În urma audierii tuturor colectivelor, membrii juriului au desemnat învingătorii. Astfel,
Locul III s-au clasat 3 formații deținători a diplomei și premiului în mărime de 600 de lei :
Formația folclorică „Piscăreșteanca” din satul Piscărești, conducător – Mariana Susan;
Formația folclorică „Leana” din satul Ciorna, conducător – Svetlana Oncea;
Formația folclorică „Busuiocul” din satul Țareuca, conducător – Ana Burduja.
Pe locul II s-au clasat 3 formații care au primit diplome și premiul de 650 de lei :
Formația folclorică „Speranța” din satul Păpăuți, conducător – Rodica Medvețchi;
Formația folclorică „Lozioara” din satul Sârcova, conducător – Inna Corcescu ;
Formația folclorică „Ciocârlia” din satul Ignăței, conducător – Violeta Pistrui.
Pe locul I s-au clasat 2 formații care au primit diplome și premiul de 700
Formația folclorică „Haiducii”, PRC „N. Lupov”, conducător – Maxim Frunza;
Formația folclorică „Comoara satului” din satul Mateuți, conducător – Tatiana Cazac.
Premiul mare – formația Folclorică s. Meșeni, deținători de diplomei și premiului bănesc de 750 lei
La examinarea prestației gastronomice a participanților la Expoziția de produse de panificație pascale, membrii juriului au apreciat înalt bucatele gospodinelor din s. Sîrcova preparate cu mult suflet și dragoste. Astfel, pe locul I, cu dilomă și premiul de 500 lei s-a clasat Formația folclorică „Lozioara” din satul Sârcova, conducător – Inna Corcescu și , locul II , diplomă și premiul bănesc 450 lei s-a clasat Formația folclorică „Țărăncuța” din satul Peciște, conducător – Alexandru Stati și Formația folclorică din satul Meșeni, locul III cu diplomă și premiul bănesc 400 lei s-a clasat Formația folclorică „Ciocârlia” din satul Ignăței, conducător – Violeta Pistrui și Formația folclorică „Leana” din satul Ciorna, conducător – Svetlana Oncea. Toate colectivele participante au fost apreciate cu diplome, mențiuni și premii bănești.
La finalul Festivalului–concurs raional de cântece pascale cu genericul „Hristos a Înviat!” ,ediția a XV-a, organizat în comuna Lalova și satul Sîrcova, vicepreședintele raionului, Valentin Rotari, împreună cu șeful Secției Cultură, Iulia Popa, și cu moderatorul evenimentului, Angela Racu, au decernat participanților diplomele, mențiunile și premiile, mulțumindu-le cu sinceritate tuturor celor care s-au implicat și, prin propria participare, au făcut posibilă desfășurarea cu succes a primei părți a ediției din anul curent a Festivalului-concurs raional al cântecului pascal „Hristos a Înviat!”.